Török Zoltán filmrendező a Mozizgatunkban: Nyáron a Kalahári-sivatagra, télen a sarkvidékre hasonlított a Hortobágy

A Vadlovak – Hortobágyi mese rendezője a Soundcloudon hallotta az egy héttel korábbi adást, amiben a filmje is téma volt. Megköszönte, és interjút adott filmes podcastunknak!
Garai Szakács László

2022. augusztus 20. 12:44

Török Zoltán filmrendező a
Mozizgatunkban: Nyáron a Kalahári-sivatagra, télen a sarkvidékre
hasonlított a Hortobágy

– Nagyvászonra készítettük a filmet, régi álmom volt, hogy ne egy olyan természetfilm, amit televíziónak forgatunk, és egy meghosszabbított verzió kerül a moziba – mondta a filmjéről Török Zoltán filmrendező Gedzónak.

 

 

Mielőtt folytatnánk, itt a tavaly novemberben bemutatott film leírása:

Pentezugban található a világ egyik legnagyobb vadló ménese. Az őshazájukban, Mongóliában a kihalás szélére került állatok fennmaradásában fontos szerepet játszik Magyarország, a vadlovak háborítatlanul élhetnek a pusztán. Ide születik meg Cseppke, a vadlócsikó, aki hamarosan már szülei vezetésével vándorol a hatalmas mocsarakkal és kis ligeterdőkkel megtört végtelen rónaságban, ahol rókákkal, sasokkal és sok más állattal élnek együtt. A körülöttük lévő lenyűgöző világ viszont távolról sem veszélytelen: a vadlovak élete folyamatos küzdelem egymással és a természeti elemekkel.

 

 

Török Zoltánnak az is a célja volt a filmmel, hogy egy kicsit közelebb hozza hozzánk a Hortobágyot, de azt is bevallotta,

nagyon nem szeret természetfilmeket nézni.

 

– Az olyan természetfilmeket, ahol csak szaladgálunk az állat után, nem érdekel. Engem a természetfilmekben is a történet érdekel, az emberek is ezért ülnek be a moziba. A szép képek ma már alapnak számítanak, az a fontos, hogy legyen valami, ami megfogja őket. Ilyet természetfilmekben találni nagyon nehéz, Magyarországon pláne nagyon nehéz – mondta a filmrendező.

 

  • Hány napot töltött a lovakkal a forgatás alatt?
  • Elveszhet-e háromszáz ló csak úgy a Hortobágyon?
  • Hogyan tudtak közel menni a vadlovakhoz?
  • Mekkora kémény kell ahhoz, hogy kivigye az ember szagát a forgatási helyszínekről?

 

Ezek is kiderülnek az interjúból, meg még rengeteg minden más is, majd a beszélgetés után még három moziról beszélt Gedzo, ezek:

  • Svindler (2021),
  • A tizenhármak (2022),
  • Préda (2022).

 

Címlapon

mutasd mind