Paul Thomas Anderson csodálatos filmje, a Licorice Pizza úgy ragad magával és szögez bele a moziszékbe, hogy azt akarod majd, soha ne érjen véget!

És persze azt is elmondjuk, hogy mik voltak a 94. Oscar-gála legfontosabb eseményei. Mármint Will Smith pofonján túl. Itt a Mozizgatunk heti friss adása!
Kovács M. Norbert

2022. április 01. 22:25

Paul Thomas Anderson csodálatos filmje, a Licorice Pizza úgy ragad magával és szögez bele a moziszékbe, hogy azt akarod majd, soha ne érjen véget!

Minden az Oscar-gáláról szólt az elmúlt héten, pláne utána! És nem azért, mert a sorban a 94. díjátadó olyan szenzációsra sikeredett, hanem mert történt rajta valami, ami az egész világot megmozgatta: Will Smith egy, a feleségének címzett nagyon szar poén után felsétált a színpadra, és egy istenes csicskalángost lehasított Chris Rocknak, aki amúgy korábban egészen jó viszont ápolt Smith-szel, mondhatjuk, hogy haverok voltak. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a jövőben is azok lesznek-e, azt viszont igen, hogy hétfőn, kedden és szerdán a világ összes bulvárlapja erről a pofonról cikkezett, de nem csak a bulvármédiát érdekelte Smith sallerja, hanem az úgynevezett szeriőzt is, mindenkinek volt véleménye a történtekről. Naná, hogy nekünk is volt, van, úgyhogy el is mondjuk az adásban, bár leginkább azt a kérdéskört feszegetjük, hogy mennyi esélye van annak, hogy egy ilyen balhé előre megrendezett legyen. (Spoiler: semmi.)

 

De mivel mi nem bulvár, hanem filmes podcastet csinálunk, azért ezt követően arról is hosszan beszélgetünk, hogy mit szóltunk a gálához, nekünk mi tetszett a legjobban, és mennyire értünk egyet az Amerikai Filmakadémiával az egyes díjazottakat illetően.

 

És ha ez még nem lenne elég, három olyan Oscarra jelölt filmről is jól megmondjuk a magunkét, amikről eddig még nem volt szó ebben a formában nálunk. Ezek a következők:

 

  • a háromórás japán csoda, a Vezess helyettem (Drive My Car), ami megnyerte a gálán a legjobb nemzetközi filmnek járó díjat
  • a Tammy Faye szemei, ami a legjobb smink és a legjobb női főszereplő (Jessica Chastain) díját zsebelte be, valamint
  • a Licorice Pizza, Paul Thomas Anderson filmje, ami ugyan Oscar nélkül maradt gálán, de egyáltalán nem véletlen, hogy voltak olyan kritikusok (nem is kevés), akik előzetesen egyenesen a legjobb filmnek járó szobrot adták volna oda neki. Nem titok: mi is imádtuk, jó részletesen el is mondjuk, hogy miért.

 

Az adás végén persze a heti premiereket is átfutjuk.

 

Hallgassa, aki úgy érzi!