Nincs az a silány vakcina, ami rosszabb, mint a járvány! De nem az egyes vakcinákat kéne reklámozni, hanem magát az oltást! – Ócsai Lajos, Duda Ernő és Boldogkői Zsolt a Szeged Podcast 30. adásában!

Heti közéleti podcast-sorozatunk friss részében újra az életünket már lassan egy éve megkeserítő világjárvány a téma. Virológus, molekuláris biológus és járványtani szakorvos vendégeinkkel keressük a válaszokat aktuális kérdésekre.

2021. február 27. 09:11

Nincs az a silány vakcina, ami rosszabb, mint a járvány! De nem az egyes vakcinákat kéne reklámozni, hanem magát az oltást! – Ócsai Lajos, Duda Ernő és Boldogkői Zsolt a Szeged Podcast 30. adásában!

Fél nap alatt új központi témát kapott a kormányzati kommunikáció, mégpedig a legfelsőbb szintről indulva: csütörtökön előbb Gulyás Gergely, majd szinte azonnal Orbán Viktor kezdett arról beszélni, hogy nemcsak hogy itt a harmadik hullám, de a következő két hét maga lesz a pokol. Na jó, idáig azért nem mentek, de azt viszont nagyonis mondták, hogy az egész eddigi járvány legnehezebb hetei előtt állunk, köszönhetően elsősorban a különböző vírusmutációknak. Brutális terhelésre számíthat a magyar egészségügy a következő napokban, de hogy ez az időszak milyen hosszú lesz, az azon múlik, hogy mennyi embert lehet beoltani. Minél többen veszik fel valamelyik vakcinát, annál gyorsabban túl leszünk rajta.

Pénteken koraeste ebből a kiindulópontból kezdtük a beszélgetést három ismert szakemberrel, Duda Ernő virológus professzorral, Boldogkői Zsolt molekuláris biológussal, az MTA doktorával, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával, és Ócsai Lajos járványtani szakorvossal, aki tíz éven át volt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 030 · 2021.02.26.

 

  • Tényleg olyan pocsék a kínai vakcina, mint azt sokan gondolják?
  • Valóban mindenki védett lesz a vírussal szemben, aki védettséget igazoló igazolványt kap?
  • Mennyire kell félnünk a különböző mutációktól?
  • Hogyan és mikor vegye fel az oltást, aki már átesett a betegségen?
  • Mi a baj a kormányzati tájékoztatással, van-e baj vele egyáltalán?
  • Kik helyett dönt a legújabb nemzeti konzultáció arról, hogy miként indulhat majd újra a normális élet?
  • Egyáltalán itt van az ideje annak, hogy bármiféle nyitásról, lazításról beszéljünk?

A többi között ezekről, és még egy sor egyéb kérdésről beszélgettünk vendégeinkkel a koronavírus-járvány aktualitásaival kapcsolatosan.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind