„Nem tudom, hogy mi lesz, én ennél több beteget már nem tudok ellátni”: egy szegedi, covid-intenzívosztályon dolgozó nővér beszámolója a Szeged Podcast harmincnegyedik adásában

Helyzetjelentés a frontvonal frontvonalából, egy olyan helyről, ahol mindennapos a halál, és a betegekért folytatott harc sokszor reménytelennek és végeláthatatlannak tűnik.

2021. március 26. 22:51

„Nem tudom, hogy mi lesz, én ennél több beteget már nem tudok ellátni”: egy szegedi, covid-intenzívosztályon dolgozó nővér beszámolója a Szeged Podcast harmincnegyedik adásában

Lakosságarányosan soha sehol nem volt még olyan sok koronavírusos beteg kórházban, mint Magyarországon, írtuk néhány napja a 444 cikke alapján, miközben a kormány kapacitásbővítéssel nyugtat, de az már csak emberéletek árán kivitelezhető.

A koronavírus-járvány minden eddigi csúcsot bőven megdöntött Magyarországon, sőt, napról napra születnek az új negatív rekordok, az orvosok, egészségügyi dolgozók segélykiáltásai egyre hangosabbak, az egészségügy terhelhetősége az utolsó órában van. Ezt tapasztalja az, aki olvassa a kormánykritikus médiát, figyeli az egészségügyi szakértők véleményeit, vagy aki esetleg járt kórházban, pláne covid-intenzívosztályon az elmúlt hetekben. Ezzel szemben a kormány párhuzamos univerzumában szintén rossz a helyzet, sőt, kritikus, ugyanakkor van elég kórházi ágy, lélegeztetőgép, sőt, emberi erőforrás is, úgyhogy a kapacitások még bőven növelhetők, mindenki nyugodjon meg, Orbán Viktor, Gulyás Gergely és a többiek uralják a helyzetet. Sőt, már ott tartunk, hogy természetesen ebből is mi fogunk egész Európában a legjobban kijönni, nyáron már olyan szabad lesz mindenki, mint a madár, meg lesz mentve minden élet, lehet menni megint a Balatonra pancsizni. Vagy valami ilyesmi.

A kormányzati kommunikáció és a helyzetet értékelő szakértők, orvosok, egészségügyi dolgozók által felvázolt világ között drasztikus a különbség, ezért mi úgy gondoltunk, megkérdezünk valaki olyat, aki személyesen is nap mint nap átéli a koronavírus-világjárvány poklát, a covid-intenzívosztályok mindennapjait.

Adriennel, egy intenzív terápiás nővérrel beszélgettünk, aki néhány napja nagy visszhangot kiváltó Facebook-posztban osztotta meg érzéseit, gondolatait a világgal, és aki ezúttal közel egy órán keresztül mesélt nekünk arról, milyen az élet ott, ahová senki sem akar önszántából kerülni.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 034 · 2021.03.26.

 

Az adás végén amellett a hír mellett sem tudtunk szó nélkül elmenni, miszerint sportra ötször, az egyházaknak kétszer annyi pénzt adott a kormány a járvány kitörése óta, mint az egészségügynek. Ennek kapcsán eszünkbe jutott a felelőtlen gazdálkodás, sőt, a gondatlanságból elkövetett emberölés is, hangozzon ez bármilyen drasztikusan. Részletek az adásban.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn