Nem tudjuk, hogy hét jelöléséből hány Oscart kap majd meg a Belfast, de hogy egy remek film, amit érdemes megnézni, azt igen!

Itt a heti mozis megmondás, szokás szerint Gedzóval és Kovács M. Norberttel!
Kovács M. Norbert

2022. március 03. 16:48

Nem tudjuk, hogy hét jelöléséből hány Oscart kap majd meg a Belfast, de hogy egy remek film, amit érdemes megnézni, azt igen!

Ritkán van olyan, hogy egy olyan kaliberű filmalkotónak, mint Kenneth Branagh egyszerre két új filmje is fusson a mozikban, a koronavírus-világjárvány viszont ezt is megoldotta nekünk: a Halál a Nílusont, amiről a múlt héten volt szó, már rég be kellett volna mutatni, végül majdnem két évet késett, miközben elkészült a rendező egészen más hangulatú, stílusú, költségvetésű, önéletrajzi ihletésű filmje, a Belfast, amit összesen 7 Oscar-díjra jelöltek. Addig, amíg kiderül, hogy ebből mennyit kap meg, még majdnem egy hónapot kell várni, mi viszont megnéztük, és elmondjuk, hogy Oscar-díj ide vagy oda, milyen lett és jó film-e. Mivel ebből a szempontból spoileres a cím, nem lesz nagy meglepetés, hogy jó, de az adásból az is kiderül, hogy miért jó!

 

Aztán beszélünk még a The Mauritanian című filmről, ami egy igaz történet, és ez benne a legmegdöbbentőbb: az Egyesült Államok 14 éven keresztül tartott fogva a guantánamói fogolytáborban egy férfit azért, mert egyszer állítólag telefonon beszélt Osama Bin Ladennel, bár arra sem volt konkrét bizonyíték, hogy tényleg vele beszélt. Majdnem másfél évtized múltán úgy engedték ki, hogy a 14 év alatt egyszer sem vádolták meg valójában semmivel. Na, erről a sztoriról készített filmet Kevin Macdonald Tahar Rahim és Jodie Foster főszereplésével. Utóbbi az alakításáért Golden Globe-díjat kapott tavaly, amit nagyon vicces módon vett át. Úgy látszik, Fosternek eléggé mennek azok a szerepek, amikben börtönbe megy be fogvatartottakkal beszélgetni.

 

Aztán a Hibás Ron című animációs filmről is dumálunk, ami bár gyerekeknek készült, de legalább annyira szól a felnőttekhez is. Ilyet mondjuk láttunk már jó sokat, de attól még a Hibás Ront érdemes megnézni. Persze erről is elmondjuk, miért.

 

 

Mint ahogyan a Vadon című Jean-Marc Vallée-filmről, amiben a tavaly elhunyt rendező az Oscar-díjas Reese Witherspoont tette meg főszereplőnek, és küldte el egy hosszú-hosszú gyalogtúrára egy nagy hátizsákkal a hátán. A filmben ott van még Laura Dern is, aki általában nem nagyon tud hibázni. De hogy mennyit ér az IMDb-s 7,1 ponthoz képest a film szerintünk, kiderül az adásból.

 

De még az is, hogy az egyik korábbi adásban már tárgyalt, a Kis hal című romantikus sci-fi nekem miért tetszett most jobban, mint anno Gedzónak, és hogy melyik az a másik film, ami szintén nézhető most az HBO GO-n, és nagyon hasonló témát boncolgat a szerelemről és a felejtésről, mint Chad Hartigan filmje. És hogy a kettő közül melyik a jobb és miért.

 

És ha mindez még nem lenne elég, a Blow the Man Down című amazonos filmről is beszélgetünk, ami bár az Egyesült Államokban készült és játszódik, teljesen olyan, mintha egy európai, skandináv vagy brit filmet néznénk. Amúgy egy nagy titkokat őrző kisvárosban játszódó sztori, gyilkossággal, fiatal és idős nőkkel, és éneklő férfiakkal.

 

Persze, a heti mozipremierekről is dumálunk, bár túl sok jóra most ne számítson senki, de hát kit érdekel, hogy ha most kevesebb érdekes bemutató lesz, mint az elmúlt hetekben, hogyha érkezik végre az új Batman-film, a The Batman, amiről eddig mindenki ódákat zengett, aki látta premier előtt.

 

A következő adás éppen ezért Batman-adás lesz, ezt pedig szokás szerint: hallgassa, aki úgy érzi!