Mozizgatunk: Zárva vannak a mozik, hát mit nézzünk? Vegyünk elő régi filmeket! A hatvanas és a kilencvenes évek a kedvencünk

Heti filmes, mozis okoskodás Gedzóval és Kovács M. Norberttel.

2020. november 26. 05:07

Mozizgatunk: Zárva vannak a mozik, hát mit nézzünk? Vegyünk elő régi filmeket! A hatvanas és a kilencvenes évek a kedvencünk

Mivel továbbra is zárva vannak a mozik, és valószínűleg ez még így lesz egy darabig, kénytelenek vagyunk nem friss, mozikban nézhető filmekről, hanem egyebekről beszélgetni.

Erre az adásra azt találtuk ki, hogy régi filmeket veszünk elő, például megnéztünk néhány Alain Delon-filmet, merthogy a francia színészlegenda éppen nemrég töltötte a 85-öt. Az 1960-as Ragyogó napfény, A szamuráj '67-ből, valamint a '69-es A medence kerül szóba, meg néhány remake, például A tehetséges Mr. Ripley 1999-ből. Ennek apropóján Gedzo ódát zeng a hatvanas évek filmjeiről, amikért rajong, majd ugrunk kilencvenes évekre, amit már csak életkori adottságokból is imádunk.

Ebben az évtizedben az Oscar-gálák hemzsegtek a mára klasszikussá vált alkotásoktól, a legjobb film kategóriában egy sor nagyszerű film szerepelt, és nemcsak a nyerteseket érdemes felidézni, hanem azokat is, amik éppencsak lemaradtak a díjról. Hogy mennyire brutálisan erős évtized volt ez, arra itt most csak két példát mondunk:

az 1991-es gálán

1995-ben pedig

Jó, mi? Ki nem látta ezeket egyenként legalább ötször? Ha van ilyen, annak érdemes felzárkózni!

Az adásban viszont végigvesszük ebből a szempontból az egész kilencvenes éveket, és olyanokról áradozunk közben, mint például Oliver Stone-nak a Kennedy-gyilkosságról szóló filmje, a JFK, vagy Roberto Benigni szívfacsaróan csodálatos alkotása, Az élet szép.

Mozizgatunk · Második évad - Huszonegyedik rész · 2020.11.25.

 

Az aktuális adásban külön is szóba kerül még Négy esküvő és egy temetés, Gedzo ugyanis ezt nézte újra százas listájáról, továbbá ajánljuk a nemrég indult magyar streaming-szolgáltatást, a Filmiót, valamint a 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivált, aminek a filmjeit online lehet megnézni.

És újra játszunk is!
Aki szeretné megnyerni Gedzo óriási DVD-gyűjteményének egyik darabját, a Gravitáció című filmet, annak csak annyi a dolga, hogy megírja nekünk annak a híres magyar színésznek és szinkronszínésznek a nevét, akinek a hangja az adásban hallható. A feladvány szerintünk nagyon egyszerű, és még segítünk is egy kicsit. A válaszokat a Szeged.hu Facebook-oldalán ennek a cikknek a megosztása alatt várjuk kommentben, valamint a Mozizgatunk Facebook-csoportban a podcast alatt, szintén kommentben.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn