Mozizgatunk: sótlan francia dráma, Partizán dokumentumfilm és végre egy nézhető Marvel-produkció

Gedzo

2023. május 11. 13:09

Mozizgatunk: sótlan francia dráma,
Partizán dokumentumfilm és végre egy nézhető Marvel-produkció

 

Közepes francia drámával kezdjük az eheti Mozizgatunk podcastet, melynek egyik egyértelmű oka, hogy a májusi filmkínálat finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után. A Mások gyerekei ebből a mezőnyből bőven izgalmas választásnak tűnt, ám utólag kiderült, hogy ezt a filmet már láttuk valahol. Olyannyira, hogy nem is olyan régen beszéltünk az Egy szép reggelen című, Léa Seydoux főszereplésével készült alkotásról, ami mind tematikájában, mind körülményeit tekintve szinte ugyanaz: francia, Párizsban játszódik, identitáskrízisben lévő középkorú nő a központi karakter, a kapcsolatban az egyik félnek van gyereke, akivel a viszony fontos szerepet játszik, a férfi exe így vagy úgy, de szerepet fog játszani a későbbiekben, illetve a szexualitás, a testiség, mint a viszonyt alapjaiban meghatározó aspektus mindkettő esetnél fontos. Nem rossz a Mások gyerekei, lehet benne értékes elemeket találni, de a végeredmény egy nagyon közepes, sótlan dráma, amire már egy hét múlva nem igazán fogunk emlékezni.

 

Nem mehettünk el szó nélkül a Partizán dokumentumfilmje mellett, mely a magyar film el nem mesélt történetét mutatja be, külön fókusszal az Andy Vajna-korszakra és a jelenlegi állapotokra. A Rendszerhibában azon túl, hogy egy egész részletes körképet ad azokról a folyamatokról, amik meghatározták a magyar film történetét az az igazán érdekes, hogy a mostani helyzetet megelőző filmalapos rendszerről is árnyalt álláspontokat ütköztet: Hajdu Szabolcs és Pálfi György már akkor is a napjainkban látott kommunikációs formát fedezte fel, míg Kovács András Bálint (aki az akkori bizottságban benne is volt), Muhi András vagy Kántor László egy sokkal progresszívebb közegként élte meg az akkori magyar filmes viszonyokat. Mindenképpen ajánljuk a YouTube-on megtekinthető Partizán-produkciót azoknak, akik szeretnének belesni a magyar filmtörténet kulisszái mögé és megérteni azokat a folyamatokat, melyek a mai áldatlan állapotokhoz vezettek.

 

Emellett végre be tudunk számolni egy jó Marvel-filmről: A galaxis őrzői harmadik része visszatér a franchise gyökereihez és két és fél órán keresztül végig szórakoztató, helyenként megható történetet kapunk, amivel James Gunn elköszönt a Marveltől, hiszen innentől a DC alkalmazásában várhatunk tőle újabb képregényfilmeket. Beszélünk röviden az egészen gagyi Index-sorozatról, a Marsra magyarról (eddig összesen két rész jött ki belőle), illetve ezen a héten is becsúszik egy iszonyúan gyenge premier a Feltámadás képében, mely a képernyőfilm műfajával próbálkozik, ám egy kreativitást nélkülöző, dagályos és hihetetlenül kínos másfél órával kell beérnie annak, aki ezekben az ínséges időkben jegyet vált rá.

 

Jövőhéten nem leszünk sajnos, viszont ha tudunk jókor beiktatni szünetet, akkor az most van: a május mozipremierek szintjén nagyon szegényes, gyakorlatilag a júniusi Asteroid City-ig ez nem is változik. Így a sok üres ígéret helyett a következő adásban már jöhet a Kárhozat és egyéb pótlások, addig is nézzetek filmeket, pihenjetek, pótoljátok az előző adásokat és két hét múlva újra találkozunk!