Mozizgatunk: RTL-streaming, magányos napok a Tisza mellett, és egy vallási közegbe ágyazott politika thriller

Gedzo

2022. december 03. 09:50

Mozizgatunk: RTL-streaming, magányos napok a Tisza mellett, és egy vallási közegbe ágyazott politika thriller

 

Folytatjuk a legjobb nemzetközi filmes mezőny vizsgálatát a Mozizgatunk hatodik évad huszonhatodik részében is: ezúttal a svéd Oscar-jelölést, a Tarik Saleh által rendezett Fiú a mennybőlt néztük meg, mely az egyik legjelentősebb iszlám egyetemen, az Al-Azharon játszódik. Az a világ, amibe Adam bekerül, merőben más alapokon és normákon nyugszik, mint az európai néző által hozott referencia, viszont a svéd–egyiptomi rendező érzékenyen nyúl a témához: felmutatja a közeg értékeit, de nem hallgatja el nyilvánvaló hátrányait sem. Lassan már nehéz megállapítani, hogy melyik öt film fog beférni az Oscar legjobb külföldi film kategóriájának szűkített mezőnyébe, hiszen egy pozícióra a Fiú a mennyből is jogosan pályázhat – főleg, hogy a nemsokára érkező A titokzatos nő akár több kategóriában is megmérettetheti magát. 

 

Ljasuk Dimitry érdekes önvizsgálatra szánta el magát: a világjárvány közben egy időre leköltözött egy Tisza melletti szigetre, hogy távol a város zajától befelé figyelve gondolkodjon az élet nagy kérdéseiről. A Jóreménység-sziget teljesen független projekt, amit szinte teljesen egyedül készítettek: kicsit túlnyújtott, illetve a narráció sem tökéletes, mégis a téma iránt érdeklődők számára ajánlott mozi, már csak azért is, mert festői természeti képek és lélegzetelállító drónfelvételek színesítik a cselekményt. A dokumentumfilm-vonalon maradva a Val Kilmerről szóló 2021-es HBO Max-on elérhető produkcióról is beszélünk, mely más megvilágításba helyezi a színész karrierjét és személyiségét.

Az aktuális moziadag után a streaming felé vesszük az irányt: az RTL újonnan érkező szolgáltatásából A király című, Zámbó Jimmyről szóló sorozat első része kapcsán beszélünk a magyar sorozatok jelenéről és jövőjéről, illetve konstatáljuk, hogy a Nagy Ervin és Olasz Renátó főszereplésével készült széria még azokat is lekötheti, akik egyébként nem ismerik, vagy adott esetben megvetik a zenész munkásságát. Végül ebbe az adásba is befért egy kis Louis Malle a Szívzörej apropóján, illetve a jövőheti programot áttekintve izgalmas hétnek nézünk elébe: Bernáth Szilárd Larry-je csütörtökön közönségtalálkozó keretében debütált a Belvárosi Moziban, illetve jön a szintén várt Isten földje is.

 

Címlapon

mutasd mind