Mozizgatunk: posztmodern magyar színdarab a filmvásznon, a Michael Jordan-kultusz háttere és a Tarr Béla-sorozat első felvonása

Gedzo

2023. április 20. 19:19

Mozizgatunk:
posztmodern magyar színdarab a filmvásznon, a Michael Jordan-kultusz
háttere és a Tarr Béla-sorozat első felvonása

 

Végre elkezdődött a hetek óta ígérgetett sorozat, a Werckmeister harmóniákkal elkezdtük meg és újra nézni Tarr Béla filmjeit. A Családi tűzfészek kibeszélő után a következő leginkább „fogyasztható” filmre ugrottunk az életműben, ami így is nehéz élmény: olyan filmnyelv, aminél egyáltalán nem mindegy, hogy mikor éri a nézőt, a körülmények alapvetően határozzák meg a dráma megítélését. A visszatérő trió (Víg Mihály – zene, Krasznahorkai László – író, Hranitzky Ágnes – társrendező) sajátos atmoszférát teremt, amibe ugyanakkor kihívást jelent belehelyezkedni, viszont az értékeit, filmtörténeti jelentőségét lehetetlen letagadni. Jövő héten folytatjuk vagy A torinói lóval, vagy A londoni férfivel és arra biztatjuk a hallgatókat, hogy aki még nem tette az azért, aki pedig már látta az azért tartson velünk a gazdag rendezői pálya felgöngyölésében. 

 

 

A magyar vonalon maradva a Császi Ádám által rendezett Háromezer számozott darabot is, ami egy fiatal roma csoport traumáit feldolgozó előadás németországi kálváriáját mutatja be meglehetősen posztmodern, performatív eszközökkel. A film izgalmas kérdéseket vet fel és szegmenseiben fontos aspektusokra derít fényt, viszont pont ezért kevéssé tud széles közönséget megszólítani és sokszor válik azzá, amit kritizál. Gedzo megnézte a Michael Jordan és a Nike között kötött történelmi szerződés hátterét bemutató AIR – Harc a legendáért című Ben Affleck-filmet, ami annak ellenére képes fenntartani a néző érdeklődését, hogy mindannyian tudjuk, hogy egy sikersztori mozis verzióját figyeljük. 

 

A következő adásban reményeink szerint előkerül az Európai Független Filmfesztiválon a legjobb drámáért járó díjat elhódító Az első kettő, illetve Ari Aster új filmjét, az Amitől félünk című szürreális drámát is beígérjük (a Tarr Béla sorozatot nem elfelejtve). Rengeteg izgalmas premier érkezik a hónapban, így csak azt tudjuk javasolni, hogy a Mozizgatunk hallgatása mellett menjetek moziba és a csoportban osszátok meg véleményeteket mind az adásról, mind a tárgyalt filmekről.