Mozizgatunk: Megnéztük a filmet, amiért posztumusz Oscar-díjat fog kapni a Fekete Párduc, de vajon tényleg meg is érdemli?

Tudjuk, hogy ezt a tehetséges, túl fiatalon meghalt férfit Chadwick Bosemannek hívják, de Magyarországon a többségnek valószínűleg inkább leghíresebb szerepéről ugrik be. Itt a heti filmes podcastünk, amiben megint legalább féltucat filmről mondjuk meg a magunkét!

2021. március 31. 22:27

Mozizgatunk: Megnéztük a filmet, amiért posztumusz Oscar-díjat fog kapni a Fekete Párduc, de vajon tényleg meg is érdemli?

Ma Rainey's Black Bottom a címe annak a Netflix-filmnek, amiért Viola Davist a legjobb női főszereplőnek, a tavaly augusztusban 44. évében elhunyt Chadwick Bosemant pedig legjobb férfi főszereplőnek járó Oscarra jelölték, és George C. Wolfe filmje ezen kívül még másik 3 jelölést is kapott. Ez bőven elég volt ahhoz, hogy mindketten megnézzük, és megbeszéljük, mi odaadnánk-e nekik a díjakat, és hogy egyébként jó film-e a magyar keresztségben a közepesen borzalmas, Ma Rainey: A blues nagyasszonya címet kapó alkotás. Annyit szpojlerezünk itt, hogy korántsem egy életrajzi zenés filmről van szó, pedig akár arról is lehetne, sokkal inkább szól ez a film a feketék és a fehérek közötti, mostanában újra nagyon aktuális konfliktusokról, elfojtott traumákról és hasonlókról.

Ezen kívül a klasszikusok közül a Tizenkét dühös embert néztük újra, amit 1957-ben mutattak be, Sidney Lumet filmje, és a legendás Henry Fonda az egyik főszereplője, aki pedig még nem látta, az most azonnal nézze meg, ha teheti! Ennek kapcsán beszélgetünk a Jane Fonda öt felvonásban című HBO-s dokumentumfilmről, ami meglepően jó, és nemcsak azért, mert Jane Fonda fiatalabbnak néz ki benne, mint a saját neveltlánya, hanem inkább azért, mert váratlanul önreflexív és tele van jobbnál jobb filmes sztorikkal. Szóval, aki tényleg szereti a filmeket, annak kár lenne kihagyni.

Mozizgatunk · Harmadik évad - Tizenharmadik rész · 2021.03.31.

 

Dumálunk Christopher Nolan Batman-trilogiájáról is (ha már posztumusz Oscar, ugye), aminél nagyon nehéz lesz jobb Batman-filmeket csinálni a közeljövőben, és amik biztos, hogy a huszonegyedik század legjobb amerikai akciófilmjei között vannak, az akciófilmet a lehető legjobb értelmében értve.

Egy másik, az Oscar összes királykategóriájában jelölt filmről is beszélgetünk, ez a Minari, ami egy koreai család történetét mutatja be a 80-as évek Amerikájában, és ami bár jó, a legjobb film díját azért nem adnánk oda neki.

Megnéztük az Egy fantasztikus nő című chilei filmet is, aminek magyar vonatkozása, hogy ez vitte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje elől 2018-ban, pedig Gedzo szerint a magyar film jobb volt, habár ez sem rossz.

A Mozizgatunk Facebook-csoportban kaptunk egy ajánlást, A kilenc királynő című, 2000-ben bemutatott argentin filmet, úgyhogy ezt is megnéztük, és erről is jól elmonduk, hogy szerintünk érdemes-e időt szánni rá.

Sőt, Charlize Theron A halhatatlan gárda című filmje is szóba kerül, meg az, hogy Charlize Theron milyen tök jó arcnak tűnik úgy általában.

Ezeken kívül szokás szerint még egy csomó mellékszál, érdekesség, és teljesen jelentéktelen, de szerintünk szórakoztató adalék is szóbakerül az adásban, amiben már egyre inkább Oscar-lázban égünk, pedig addig még van majdnem egy hónap.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn