Mozizgatunk: Magyar Mozgókép Díj, rettenetes magyar független vígjáték és western-blokk Sergio Leone kapcsán

Gedzo

2023. május 18. 20:22

Mozizgatunk: Magyar Mozgókép Díj,
rettenetes magyar független vígjáték és western-blokk Sergio
Leone kapcsán

 

Ugyan azt ígértük, hogy egy hétig pihenünk, de nem bírtunk magunkkal, így még szombaton felvettünk egy plusz Mozizgatunk adást, hogy ne maradjon ki egy alkalom sem. Mivel ez egy részben rögtönzött adás, ezért Tarr Bélázni nem tudtunk, ehelyett viszont sok, eddig magunk előtt görgetett témát tudtunk kitárgyalni, sőt a foghíjas mozipremierek ellenére (vagy inkább azt megerősítve) magyar premierrel kezdjük a hetedik évad huszadik adását. Akik számára ismerős a SzkiTon TV, azok valószínűleg tudják, hogy megérkezett a mozikba a Legénybúcsú Extra, melyben azon túl, hogy a formáció tagjai szereplenek, a csatorna szellemisége és humora is visszaköszön. Nagyon nehéz a jó ízlés határain belül nyilatkozni erről a filmről, főleg abban a relációban, hogy mind a Mafabon, mind az IMDb-n, mind a Port.hu-n özönlenek a pozitív értékelések, mely sokat elmond az itthoni kulturális helyzetről.

 

A Legénybúcsú Extra elképesztően ízléstelen, kreativitástól mentes altesti humorral, harmatgyenge narratívával és olyan technikai bakikkal támad, amit nehéz elrendezni. És itt korántsem arról van szó, hogy a közönségfilmmel, vagy a magyar vígjátékkal szemben van ellenérzésünk: itt volt

is, amik – hellyel-közzel – nézhető filmek voltak és még úgy is tudjuk értékelni őket, hogy nem a mi humorunk. Ez azonban a Legénybúcsú Extráról egyáltalán nem mondható el, az egyetlen, nagyjából belátható ok az, hogy egyfajta bűnös szórakozásként tud működni. A trailer sem hazudik, így, ha az tetszett, akkor a film is fog, de a mi véleményünk az, hogy messzire kerüljétek el Rózsa Gábor filmjét.

 

Röviden szó esik a rendező előző filmjéről, a Mentés Másképpről is, mely annyiban különbözik az utóbbitól, hogy még az üzenet is nagyon kérdéses. Gedzo már régóta tartogatta a western-filmeket, melyeket az új Sergio Leone dokumentumfilm (Az olasz, aki filmre vitte Amerikát) kapcsán vett elő, így ajánljuk Sam Peckinpah westernjeit azok számára, akik nyitottak a műfaj iránt. Áttekintjük emellett a Magyar Mozgókép Díj jelöltjeit is, amik a várható elemek mellett kellemetlen meglepetéseket rejtenek magukban. A foghíjas filmpremierek miatt kevéssé tudunk majd aktualitásokkal foglalkozni a hónap hátralévő részében (talán a Bűnös vagyok című film képez kivételt ez alól), ám így lehetőség nyílik más dolgokra, például a már lassan hónapok óta halogatott Kárhozat, vagy a Legénybúcsú Extra kapcsán felmerülő vígjáték kérdésköre, melyhez beígérünk egy-egy Top 10-es listát, melyek számunkra a legjobbak a műfaj kategóriáján belül. Addig is továbbra is ajánljuk a Partizán dokumentumfilmjét, illetve érkezünk majd a Cella – Letöltendő élet sorozat kibeszélőjével is, így a következő hetekben is érdemes lesz követni a Mozizgatunk podcastet.