Mozizgatunk: Larry közönségtalálkozó, elmaradó mozizás és egy indokolatlanul hosszú című olasz krimi

Ahogy ígértük, Bernáth Szilárd rendezésével, a Larryvel kezdjük az eheti Mozizgatunk podcastet, amit nem győzünk eleget és eléggé ajánlani.
Gedzo

2022. december 08. 19:30

Mozizgatunk: Larry közönségtalálkozó, elmaradó mozizás és egy indokolatlanul hosszú című olasz krimi

 

Ilyen filmből (nemhogy magyarból) nagyon keveset adnak mostanában a mozik, így ha valamiért – meg azért is, mert már csak három hétig tudjuk látogatni a Belvárosi Mozit – ezért érdemes azoknak is megnézni, akik egyébként ódzkodnak a magyar filmektől. Gyakorlatilag minden egyben van: Vilmányi Benett játéka, a borsodi mindennapok valósága, autentikus mellékszereplők (csak három hivatásos színész van a filmben, a többi amatőr) és a szorongató, katartikus pillanatokat magába foglaló atmoszféra. 

 

Érdemes a Larry mellett a rendező két rövidfilmjét is megnézi: a Fizetős nap témájában, a Szabadok pedig főszereplő személyében mérhető az első, kis költségvetésből készülő, éppen támogatást kapó alkotáshoz.

A filmművészet magasságaiból gyorsan alászállunk a képregényfilmek univerzumába: a Black Adam nem olyan borzalmas, mint ahogy azt várni lehetett, másnapos délutánokra, agykikapcsoló szórakozásként működhet, ám ha valaki ennél többre vágyik, akkor inkább válasszon bármi más néznivalót. Például a törzshallgatónk által ajánlott, 1970-es hosszú címmel forgalmazott Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében című olasz filmet, melynek középpontjában egy „véletlen gyilkosság” áll, melyet éppen saját magának kell kinyomoznia. Ígéretesen indult A hegyek szigete című, szintén nyomozásról szóló dráma, ám a vége teljesen szétzilálja az addig izgalmas, egyenletes színvonalat hozó narratívát. Hasonlóan csalódáskeltő volt Hlynur Pálmason új filmje a festői Izlandon játszódó Isten földje, melyben az esztétikai szempont felértékelődik, míg ezzel arányosan a történet leértékelődik, így az eredmény egy mozgó képeslap, melynek hátuljára nem írtak szöveget.

 

A következő hét premierek szempontjából vékonynak tűnik: az Átjáróházon kívül a legújabb Shrek spin-off Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság érkezik, viszont programokból így sem lesz hiány, hiszen a Keleti Ágnesről szóló Aki legyőzte az időt című dokumentumfilmet közönségtalálkozó keretében tekinthetjük meg, illetve az Európai Filmdíj jelöltek közül szemezgethetünk december 10-én.  

 

Menjetek moziba, amíg tehetitek, illetve hallgassátok továbbra is a Mozizgatunk podcastet!

Címlapon

mutasd mind