Mozizgatunk: Kevés nagyobb hatású klasszikus van a filmtörténelemben, mint a 2001: Űrodüsszeia

Moziba menni nem lehet, filmeket nézni esténként viszont több időnk adódhat most, mint máskor, úgyhogy már csak ezért is aktuális filmes-mozis dumasorozatunk legfrissebb adása.

2020. december 03. 01:00

Mozizgatunk: Kevés nagyobb hatású klasszikus van a filmtörténelemben, mint a 2001: Űrodüsszeia

Heti filmes okoskodásunkban továbbra is kénytelenek vagyunk olyan filmekről beszélgetni, amit nem a mozik játszanak, hiszen azok zárva vannak, így sokkal inkább mi találjuk ki, miről is mondjuk meg a tutit. Ha már esténként be vagyunk zárva, arra gondoltunk, ajánlunk egy sor olyan mozit, amiben a sztori jelentős része egyetlen helyszínen bonyolódik. Telefonfülkében, autóban, szobában, vagy éppen egy furcsa kockában, meg még egy sor helyen. Ilyen például kiindulópontunk, a Locke című Tom Hardy-film, vagy A fülke, a Tizenkét dühös ember, Az őslakó, az Összefüggés, a Fűrész, Az öldöklés istene, a Vizsga, de tuti, hogy sok mindent kihagytunk, úgyhogy kommentben várjuk a további ötleteket.

Gedzo újranézős műsorszámában ezúttal egy szuperklasszikust, Stanley Kubrick sci-fi-alapvetését, a 2001: Űrodüsszeiát vette elő, aminek kapcsán például a klasszikus Star Trek, és az egy évvel későbbi holdrasszállás is szóba került. A huszadik század egyik legikonikusabb, legnagyobb hatású filmje kapcsán sok mindenről lehet és lehetne beszélni, de amiért most újra igazán aktuális, az az idei év egyik legnagyobb trollkodásának, vagy legizgalmasabb rejtélyének tűnő híre, miszerint furcsa fémoszlopokat találtak furcsa helyeken a vilgában, amik a filmben látható monolitokra és a film egyik ikonikus jelentére (mondjuk melyik jelente nem az?) emlékeztetnek kísértetiesen.

Mozizgatunk · Második évad - Huszonkettedik rész · 2020.12.02.

 

A napokban lett volna 80 éves Richard Pryor, akit a magyar nézők főleg a Dutyi Dili és a Vaklárma című nagyon vicces filmekből ismerhetnek, de persze sok minden másban is játszott, és akinek egészen kalandos élete volt, ám sajnos viszonylag korán, 65 évesen halt meg 15 évvel ezelőtt. Róla is megemlékeztünk.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmet nevezi Magyarország az Oscar-díjra, aminek kapcsán szóba kerültek a film, valamint a jövő április Oscar-gála normális megrendezésének esélyei is.

És ez persze nem minden, de hogy miről esett még szó az adásban, az csak akkor derül ki, ha valaki megnyomja a play-gombot.

És megint játszunk is!

Ezen a héten a Szenvedélyek viharában című filmet lehet megnyerni DVD-n, amihez ezúttal is egy remek magyar színész hangját kell felismerni, aki az egyik legnagyobbnak tartott élő filmszínész emlékezetes szinkronhangjaként is számtalanszor brillírozott. Aki tudja, ki hallható az adásban, és nyerni szeretne, írja meg a megfejtést a Szeged.hu Facebook-oldalán ennek a cikknek a megosztása alá kommentben, vagy a Mozizgatunk Facebook-csoportban a podcast megosztása alatt, szintén kommentben.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind