Mozizgatunk: Jim Carrey élete eddigi legnagyobb alakítása volt, amikor példaképe, Andy Kaufman bőrébe bújhatott az Ember a Holdon című zseniális filmben

Gedzo és Kovács M. Norbert ezen a héten is filmekről okoskodnak több mint egy órán keresztül.

2021. január 28. 00:04

Mozizgatunk: Jim Carrey élete eddigi legnagyobb alakítása volt, amikor példaképe, Andy Kaufman bőrébe bújhatott az Ember a Holdon című zseniális filmben

Elérkeztünk oda a világjárvány során, hogy már tényleg nem igazán tudunk olyan új filmekről beszélni, amikről érdemes, úgyhogy heti filmes podcast-sorozatunk legfrissebb részében csupa régi filmet vettünk elő, van köztük, ami 60 éves, és van, ami csak éppen 18.

Az adásban elmondjuk, miért jó és fontos Blake Edwards 1961-es filmje, a Truman Capote történetéből, a csodálatos Audrey Hepburn főszereplésével készített Breakfast at Tiffany's, magyarul Álom luxuskivitelben, szóba kerül a japán animáció egyik legnagyobb mestere, Hayao Miyazaki Oscar-díjas alkotása, a Chihiro szellemországban, és a múlt heti adásra egy kicsit visszautalva Kevin Costner egy 2003-as westernje, a Fegyvertársak is.

Az adás nagy részében pedig Milos Forman 1999-es Ember a Holdon című filmjéről beszélgetünk, aminek kapcsán előbb röviden felidézzük az egykori Csehszlovákiából emigrált mester legfontosabb alkotásait, majd megpróbáljuk a lehető legtöbb érdekesség, összefüggés, kapcsolódási pont bemutatásával megvilágítani, miért egy igazán rendkívüli alkotás a Jim Carrey főszereplésével készült, Andy Kaufman humorista különleges, botrányos, az Egyesült Államokban máig legendás, ám Magyarországon kevésbé ismert életét bemutató film.

Abba viszont bele sem kezdünk, hogy mindezt ebben a cikkben akár csak röviden összefoglaljuk, hiszen még az adásban sem tudtunk mindent elmondani, egy olyan sűrű filmről, egy annyira nem hétköznapi ember életútjáról, és egy több szempontból is különleges és bámulatos színészi alakításról van szó.

Jól jellemzi az Ember a Holdont, hogy híres-hírhedt forgatásáról, Carrey Kaufmanná történő (szó szerint) őrületes átlényegüléséről közel húsz évvel később egy külön film is készült, a Jim & Andy: The Great Beyond, ami bár egy Netflix-film, nagy bánatunkra jelenleg valamiért nem szerepel a streamingszolgáltató magyarországi (?) kínálatában.

És egy érdekesség, ami az adásból kimaradt (mert mi is csak utána vettük észre): Andy Kaufman leghíresebb karakterét, a Taxi című amerikai sitcomban alakított Latka Gravast a legelső magyar szinkronos változatban, a kilencvenes évek elején Kerekes József szinkronizálta. Kerekes József később az Ember a Holdonban Andy Kaufmant, és így a filmben Latka Gravast is alakító Jim Carrey (szinte) állandó szinkronhangja lett.

Mozizgatunk · Harmadik évad - Negyedik rész · 2021.01.27.

 

Ebben az adásban is játszunk!

Ahogy általában, most is egy híres magyar színészt, ezúttal színésznőt kell felismerni a hangja alapján egy szinkronszerepéről. A megfejtéseket a Szeged.hu Facebook-oldalán, ennek a cikknek a megosztása alatt várjuk kommentben, vagy a Mozizgatunk Facebook-csoportban a podcast megosztása alatt, szintén kommentben. A helyes megfejtők közül kisorsolt nyertes két DVD-t nyer. További részletek az adásban.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn