Mozizgatunk: Ilyen volt életünk eddigi legfurcsább mozis éve, itt az évzáró-évösszegző adás!

Gedzo és Kovács M. Norbert heti podcast-sorozatuk idei utolsó adásában összefoglalják, miért lehetett szeretni filmes, mozis szempontból 2020-at, és miért nagyon nem.

2020. december 30. 18:15

Mozizgatunk: Ilyen volt életünk eddigi legfurcsább mozis éve, itt az évzáró-évösszegző adás!

A koronavírus-világjárvány jól odavert a komplett filmiparnak és a moziknak, így 2020 egy olyan év volt, amilyet soha korábban nem tapasztaltunk.

Az év elején még nyugodtan jártunk moziba, vártuk az újabb és újabb bemutatókat, megnéztük egy rakás Oscar-várományos filmet, a szeged.hu-n is élőben követtük az Oscar-gálát, örültünk az Élősködők sikerének, aztán jött a koronavírus-világjárvány, bezártak a mozik, leállt a filmipar, és onnantól kezdve egy olyan évvé vált az idei, amilyenre soha korábban nem volt példa.

Ebben a furcsa évben döntöttünk úgy, még a járvány előtti tervünket megvalósítva, hogy Gedzo mozis podcastjét az első évad után a másodikban már ketten folytatjuk, heti rendszerességgel, Szeged.hu-s megjelenéssel. Az évad startja nem sokkal követte a szegedi mozik újranyitását, majd volt néhány hónapunk, amikor valóban mozizgattunk, elsősorban kedvenc filmszínházunk és partnerünk, a Belvárosi Mozi filmkínálatából válogatva.

Aztán jött a második hullám, és ősz közepétől már nem csak amiatt szomorkodtunk, hogy egy rakás film bemutatóját későbbre halasztották, hanem amiatt is, hogy újra bezártak a mozik. Azóta új film szinte alig jelent meg, így az évad vége felé más szempontok alapján szerveződtek az adások, így sem maradtunk téma nélkül, például újra rájöttünk, hogy másfél-két órát egyhuzamban szinte bármikor képesek vagyunk filmekről dumálni. És dumálunk is.

A Mozizgatunk podcast-sorozat második évada 24 rész után két hete ért véget, és jó lenne azt mondani, hogy 2021-ben az új évadot már újra valódi mozizgatással kezdhetjük, ez viszont biztosan nem így lesz, a mozik újranyitására még várni kell. A harmadik évad ettől függetlenül januárban elindul, egyre többet figyelünk a streaming-szolgáltatók, az Netflix, az HBO GO és társaik kínálatára, pláne, mivel a világjárvány hatására nagyon komoly átrendeződés kezdődött meg a filmiparban, és jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a következő év sokkal inkább az itt (vagy itt is), mint a csak mozikban bemutatott filmekről fog szólni.

Évzáró adásunkban pedig összegezzük az egész, nagyon furcsa 2020-as évet, hónapról hónapra végigvesszük, mikor milyen új filmet volt érdemes nézni, és az év szerintünk legjobb Magyarországon idén bemutatott filmjeit is összegyűjtöttük, amikről újra elmondjuk röviden, mit kell tudni róluk, miért tetszettek nekünk, miért érdemes őket megnézni. És azt is elmondjuk, mik voltak az év legrosszabb általunk nézett új filmjei.

Csak néhány filmcím, bőven a teljesség igénye nélkül:

Ezen kívül egy vadonatúj filmről is szó esik az adásban, Gedzo elmondja, szerinte milyen George Clooney Éjféli égbolt című filmje, amit a hollywoodi sztár rendezett és ő is a főszereplője, és amit közvetlenül karácsony előtt mutattak be a Netflixen.

 

Hallgassa, aki úgy érzi!
Jövőre folytatjuk.

Kovács M. Norbert

Címlapon

mutasd mind