Mozizgatunk: fontos üzenetet hordozó I. világháborús Netflix-adaptáció, 20 éves Sam Mendes-klasszikus és a Filmio dicsérete

Gedzo

2022. november 10. 17:22

Mozizgatunk: fontos üzenetet hordozó
I. világháborús Netflix-adaptáció, 20 éves Sam
Mendes-klasszikus és a Filmio dicsérete

 

Ugyan az eheti Mozizgatunk podcast picit rövidebb, ám bővelkedik program- és filmajánlásokban: mivel moziba nem jutottunk el, ezért a nagy népszerűségnek örvendő Erich Maria Remarque által írt nagyhatású regény újabb adaptációjával, a Netflixen debütáló Nyugaton a helyzet változatlan című történelmi drámával kezdünk. Edward Berger rendezése kínzóan aktuális témát boncolgat naturalisztikus, néha túlságosan didaktikussá váló képeken keresztül, viszont eredményesen hívja fel a figyelmet a háború irracionalitására és emlékeztet arra, hogy nincs az a felsőbb érdek vagy vágyott hatalom, mely legitimálja az erőszakot.

 

A Sopsits 70 szegedi programsorozat apropóján ajánljuk a 2001-es Torzók című filmet, ami az intézetbe kerül Áron megrázó és kegyetlen sorsát meséli el. A mostanában felkapott, sorozatgyilkosokról szóló filmek apropóján dicsérjük A martfűi rémet is, mely a digitálisan felújított Torzókhoz hasonlóan megtalálható és kölcsönözhető a Filmio felületéről. Emellett az idén 20 éves, Sam Mendes nevével fémjelzett A kárhozat útja kapcsán szóba kerül a szintén első világháborús 1917 is.

 

Végül az előttünk álló hét eseményeit és mozipremierjeit vizsgáljuk: kitérünk a hetedik alkalommal megrendezett Európai Art Mozi nap izgalmasnak ígérkező filmjeire, különös tekintettel az olyan premier előtt megtekinthető, magyar alkotásokra, mint a Veszélyes lehet a fagyi, illetve a Jövő nyár. Azonban a következő adásból nem marad ki a Fekete Párduc folytatása sem, így ahogy minden héten, ezúttal és érdemes lesz hallgatni a Mozizgatunk podcast-et.

Címlapon

mutasd mind