Mozizgatunk: egy vidám adás ígérete, és egy film, amiben természetellenesen zöld a fű

Sándor volt a Cinefesten, látott egészen jó filmeket és... Nem túl jókat, hogy ilyen szépen mondjuk... Élménybeszámoló is Miskolcról! És adás közben Gedzo megtanul másképpen is mozijegyet venni a Belvárosi Moziban.
Gedzo

2022. szeptember 24. 21:58

Mozizgatunk: egy vidám adás ígérete,
és egy film, amiben természetellenesen zöld a fű

Ők

Alex Garland eddig szimpatikus rendező volt Gedzónak. Erre megcsinálta az Ők című mozit... Menjünk vidékre, mert az jó lesz, gondolják a filmben, mert ott fel lehet dolgozni a problémákat. Az utolsó félóra vizuális ingergazdag. De addig bizony el kell jutni. És mit jelent valójában az ingergazdagság?

 

 

Ebben a moziban Garland valami nagyon egyedi víziót próbált megvalósítani. Sanyinak nincs problémája a vizualitással, nagyon szép képek, kompozíciók vannak a filmen belül, különösen az erdős bolyongás tetszett neki. Ezek meg vannak csinálva, jól vannak megcsinálva, de a mondanivaló... Maga a film viszonylag tiszta, érthető a történet, még ha átvitt értelmű is. De miért fordították így megint az eredeti címét?

 

És mi ez a film valójában? Dráma? Horror?

 

Három nap Cinefest

Nyolc mozit nézett meg Sanyi, ahol harmadjára volt, szerinte gyengébb volt, mint az előző kettő, nem voltak olyan jók a filmek, amikre számítani lehetett. De mit nézett? A fődíjat a Porrá leszünk című film vitte haza.

 

A titokzatos nő

A filmcím rendben van, magyarul.

 

Egy férfi valahogy leesik egy hegyről. A felesége lesz az első számú gyanúsított. A furcsaságok itt kezdődnek. Mert nem thriller lesz a filmből, hanem egy romantikus dráma. A gyilkosság ugyanis hamar mellékszál lesz. Egy nagyon furcsa, érdekes, nem szokványos viszonyt nézhetünk meg. Sőt, nagyon jó humora van a filmnek, tele van szórakoztató jelenettel.

 

 

Úgy jelennek meg a rendező, Park Chan-wook szerzői jegyei, hogy megmutatja másban is a tudását. A zenéje is egészen kiváló. Biztos, hogy találkozunk vele az Oscaron. Jön a Belvárosi Moziba is. Jó értelemben véve tömény a film, feszes vágások, feszes sztori, rengeteg tartalommal, klasszikus szeretném visszanézni-érzéssel. Nem túlzás, az év egyik legjobb filmje (lehet).

 

Szent pók

Hogy lehet egyszerre sok 1-est és sok 10-est is kapni az Imdb-n? A Szent pók megcsinálta!

 

Egy iráni szent városban van egy sorozatgyilkos. Egy teljesen átlagos családapa a tettes, viszonylag rövid idő alatt tizenhat áldozata lett.

 

De hogyan lett pók gyilkos?

 

 

Szőnyegbe csavarja az áldozatait, majd telefonál egy újságírónőnek, hogy hova rakta ki a holttesteket. A sztori tipikusan filmre való. A legszörnyűbb az egész sztoriban, hogy a nép melléáll. Allahnak akar kedvezni a gyilkosságokkal a családapa, aki valójában a rendőrség munkáját végzi el, amikor prostituáltakat gyilkol... Mi lehet egy ilyen filmnek a legjobb jelenete? Igen, egy piknik a parkban!

 

Senki többet

Geoffrey Rush festi a haját, állandóan kesztyűben van. Régiségkereskedőként kap egy felkérést, hogy becsülje fel elhunyt szülei házának tárgyait.

 

 

A lány, aki felhívja fóbiás, és nem megy ki a családi házból. És igen... Beleszeret a lányba... A férfi műgyűjtő is, női portrékat gyűjt. Nem életünk filmje, de egyszer mindenképpen meg lehet nézni. A karakterek a helyükön vannak, jól fel van építve a történet.

 

Háromezer év vágyakozás

Igen, a Mad Max alkotója csinálta. Aki egyébként a Táncoló talpakat is készítette. Tilda Swinton gint talál egy üvegcsében. Elmondja a háromezer évét a gin?

 

És mi a három kívánság?

 

 

Szép film, érdekes film, de nem egy nagy szám. Tilda Swinton jó. Mindig jó – Gedzo szerint. Hétvégén, tévén egyszer megnézhető. Nem lehet róla rosszat mondani, de jót sem.

 

A testőr

Kuroszava 1961-es filmjét nézte újra Gedzo. Egy tökre nézhető szamurájfilm, aminek van egy príma folytatása is. Azért is fontos mozi, mert amikor készült akkor Japánban a politikai történéseket nem nagyon lehetett megmutatni, erre is óvatosan kísérletet tesz Kuroszava.

 

Vélemények

mutasd mind