Mozizgatunk: csalódott Spielberg-pótlás, A király kedvcsináló és egy kagyló, aminek lábai vannak

Gedzo

2023. február 09. 12:13

Mozizgatunk: csalódott Spielberg-pótlás, A király kedvcsináló és egy kagyló, aminek lábai vannak

 

Nagy hiányosság pótlásával, és némi csalódottsággal indul a Mozizgatunk podcast legújabb adása: végre moziban tekintettük meg Spielberg önéletrajzi-ihletésű filmjét, ám korántsem nyújtott olyan élményt, mint amire számítottunk a hét Oscar-nevezés tudatában. A Fabelman család korrekt iparosmunka, melyet inkább egy öreg bácsi akkurátus meséléséhez lehet hasonlítani: megvannak a szép elemei, vannak benne vicces és érdekes szegmensek, de összességében túlbeszélt, lassú (a rossz értelemben), giccses és didaktikus. Persze ettől függetlenül a korszakos rendező szinte minden alkotásában visszaköszönő báj itt is megvan, de alapvetően az előzetes értékelések alapján ennél többet vártunk.

 

 

A podcast második etapját az RTL+ sikersorozatával, a Zámbó Jimmyről szóló A királlyal nyitjuk, ami nem csak hazai, hanem nemzetközi összevetésben is bőven megállja a helyét: mind színészi játékban, mind hangulatban, mind narratívában erős és végig izgalmas tíz részt kaptunk, mely - A besúgó után – újabb bizonyíték arra, hogy a magyar sorozatgyártásnak van jövője.

 

Ajánljuk -még karácsonyi ajándék pótlásaként - Ken Loach Sajnáljuk, nem találtuk itthon című keményvonalas drámáját és A fa alatt című izlandi filmet is, valamint végül, a már ígért Marcel The Shell With Shoes On című aranyos, szintén Oscar-jelölt animációt is kibeszéljük. A jövő héten végre érkezik Darren Aronofsky A bálna című mozija (mely egyben a házi feladat is), illetve mindenképp szó lesz a Menekülj! című skandináv horrorról is. Már nem kell sokat kibírni, egy szűk hónap és visszatérhetünk a Belvárosi moziba, addig is hallgassátok a Mozizgatunk podcastet és a lehetőségekhez mérten menjetek moziba, akár A Fabelman családra, akár az újonnan érkező A bálnára. 

 

Vélemények

mutasd mind