Mozizgatunk: belga Oscar-jelölés, tipikusan „hatos” közönségfilm és az emberfeletti munkát végző szociális munkások mindennapjai

Gedzo

2022. november 26. 09:51

Mozizgatunk: belga Oscar-jelölés,
tipikusan „hatos” közönségfilm és az emberfeletti munkát
végző szociális munkások mindennapjai

 

Nem csak visszatértünk a moziba, de végre egy olyan filmélménnyel gazdagodtunk, mely két nappal a vetítés után is velünk marad: Lukas Dhont (Lány) Közel című drámája egy elválaszthatatlannak tűnő gyerekkori barátságot mutat be, majd a játékidő közepénél egy erős fordulat után más megvilágításba helyezi az addig felépített narratívát. Az izlandi Csodálatos teremtmények mellett ezt a mozit is a legjobb ötbe várjuk az Oscar-on, így ha már máskor nem is, a márciusi Oscar-napok folyamán – reményeink szerint – újra lehetőség lesz megtekinteni a Közelt a Belvárosi moziban.

 

Kitérünk Mark Mylod (aki eddig olyan sorozatokat rendezett, mint az Utódlás, a Shameless – Szégyentelenek vagy a Trónok harca) A menüjére is, amitől egyértelműen többet vártunk: rengeteg kiváló ötlet (például az ételek és a „bűnök” közötti analógiák), számos indokolatlan, zavaró elem (példéul Tyler karaktere vagy Slowik anyja), mellett egy végletekig kiszámítható, kommersz közönségfilmet kaptunk, ami a terem elhagyását követően záros határidőn belül teljesen törlődik az emlékezetből.

 

A védett házakról, a szociális munkások elképesztő odaadásáról, türelméről és alázatáról szól a Magyar Egyetemi Filmdíjat és a 2020-as Verzió Filmfesztivál Legjobb magyar film díját elhódító Védelem alatt. Schwechtje Mihály (Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)) dokumentumfilmje viszonylag kevés figyelmet kapott, Szegeden egy alkalommal játszották egy közönségtalálkozóval egybekötve, melyen a film főszereplője Toszecky Renáta mesélt mindennapjairól, a történetben látott nők sorsáról, illetve a szakma hátteréről. A Védelem alatt szeptember óta elérhető a Cinegón is, mind a szférában dolgozóknak, mind a témában kevésbé jártas nézőknek kötelezően ajánlott darab.

 

Az adásban röviden szót ejtünk Louis Malle életművéről is (Viszontlátásra, gyerekek!, Lidércfény, Zazie a metrón), illetve áttekintjük a jövőheti menetrendet: folytatjuk a nemzetközi Oscar-vonalat, hiszen debütál a svéd jelölés is Fiú a mennyből címmel, jön a Fura világ, illetve ott leszünk december elsején, pontosan a premier napján a Larry című filmen is, amely után szintén közönségtalálkozó keretében kérdezhetnek a rendezőtől (Bernáth Szilárd) és a producertől (Muhi András).

Címlapon

mutasd mind