Mozizgatunk: Azt nem tudjuk, hogy áll Russell Crowe a saját dühkezelési problémáival, azt viszont igen, hogy zseniális a tébolyult sorozatgyilkos szerepében

Friss filmes okoskodásunkban a Téboly című thriller mellett ezúttal Spielberg grandiózus második világháborús klasszikusáról, a Ryan közlegény megmentéséről mondunk érdekeseket, szokás szerint megbeszéljük a heti premiereket és a közelgő bemutatókat, és persze ezúttal is játszunk mozibelépőkért.

2020. október 14. 23:16

Mozizgatunk: Azt nem tudjuk, hogy áll Russell Crowe a saját dühkezelési problémáival, azt viszont igen, hogy zseniális a tébolyult sorozatgyilkos szerepében

Azt, hogy Russell Crowe egy remek színész, több mint húsz éve tudjuk, ahogyan az sem új keletű, hogy az ausztrál sztárnak a karrierje során finoman szólva is voltak gondjai a dühkezeléssel. Nagyon leegyszerűsítve Derrick Borte filmje ezt a kettőt hozta össze: a Tébolyban Crowe egy névtelen átlagfickót alakít, akinél nagyon súlyosan elgurult a gyógyszer, és az őt ért sérelmeket eszelős ámokfutásban torolja meg egy majdnem találomra kiválasztott fiatal anyukán és a hozzátartozóin. A film szinkronos változatában Kőszegi Ákosnak is köszönhetően garantáltan futkos a hátunkon a hideg Crowe karakterétől, de azért eredeti nyelven is érdemes lehet megnézni a Tébolyt, amit egyértelműen Russel Crowe alakítása emel ki a tucat-thrillerek közül. Crowe kapcsán egyébként egy South Park-epizód is eszünkbe jutott.

Az előző adásban a top100-as filmek közül a Schindler listáját vettük elő, és ha már Spielberg, akkor maradunk is nála: Gedzo újranézte a Ryan közlegény megmentését, aminek már a grandiózus nyitójelenete is filmtörténeti klasszikus, és amiről szokásunkhoz híven igyekeztünk egy csomó érdekességet összeszedni. Minden bizonnyal ezzel a két filmmel ki is pipáltuk a Spielberg-életmű két legfontosabb, de mindenképpen szakmailag legelismertebb darabját.

Mozizgatunk · Második évad - Tizenötödik rész· 2020.10.14.

 

Bár a világjárvány miatt egyre kevesebb a premierfilm, azért ezen a héten is tudtunk miről beszélni: érkezik a mozikba a Nincs gonosz című iráni alkotás, és egy koncertfilm, a Stevie Nicks 24 Karat Gold – a koncert, amiről szintén egy South Park-epizód jutott eszünkbe. A Belvárosi Mozi pedig a következő héten műsorra tűzi A művészet templomai című ismeretterjesztő sorozat több darabját is, ráadásul ezúttal nem kiemelt, hanem normál jegyárért cserébe. Gedzo extázisba is jött teljesen.

A közelgő filmek előzetesei közül pedig leginkább azon akadtunk meg, amiben Mel Gibson a Mikulást alakítja, de egyáltalán nem úgy, ahogy azt talán elsőre gondolnánk.

És szokás szerint játszunk is!

Akik felismerik az adásban elhangzó filmzenét, és megírják a Szeged.hu Facebook-oldalán ennek a cikknek a megosztása alatt kommentben, vagy a Mozizgatunk Facebook-csoportban a podcast megosztása alatt, szintén kommentben, azok között egy kétfős mozibelépőt sorsolunk ki a Belvárosi Mozi szabadon választott, nem kiemelt helyáras vetítésére. A megfejtéseket október 20-án éjfélig várjuk.

Előző adásunk nyertese: Fodor Roxána. Gratulálunk!

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind