Mozizgatunk: Art Mozi napszemle, hanyatló Marvel-filmek és Patkós Márton orgánuma

Gedzo

2022. november 17. 15:53

Mozizgatunk: Art Mozi napszemle,
hanyatló Marvel-filmek és Patkós Márton orgánuma

 

Szokatlan módon mongol harci indulóval nyitjuk az eheti Mozizgatunk podcastet: a zenerészlet abból a Veszélyes lehet a fagyiból való, amit november 13-án a Belvárosi Moziban megrendezett 7. Európai Art Mozi napon láttunk premier előtt. Szilágyi Fanni első rendezésében Stork Natasa egyszerre két szerepet játszik (egypetéjű ikreket), akik valamilyen oknál fogva nem találják az egymáshoz vezető utat. A film kapcsán szóba kerül a fraktál jelensége, az történetmesélés módja, továbbá Patkós Márton orgánuma is, amelyre már a nagysikerű A besúgóban is felfigyelhettünk.

 

Az Art Mozi napnál és a magyar filmeknél maradva röviden szó esik Kárpáti György Mór második mozijáról, a Jövő nyárról is, ami finoman szólva nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A premier kapcsán ajánljuk a rendező korábbi, még az Inkubátor Program keretében készült Guerillát is, ami motívumait és tematikáját tekintve kapcsolódik mind a Jövő nyárhoz, mind a korábbi, szintén Kárpáti által rendezett Erdőhöz is.

 

A populáris mozik sem maradnak el: beszélünk az év egyik felkapott horrorjáról, a Disney+-on elérhető Barbárról, ami ugyan a megszokott horror klisékből építkezik, azonban a játékidő utolsó 15 percére izgalmas fordulatokat tartogat, így a zsánert alapból megvető közönség számára is megérhet egy próbát. Az aktuális képregényfilmet, a Fekete Párduc 2-t is górcső alá vesszük – igaz, a legújabb Marvel-blockbuster még a helyén kezelve sem tud különösebben szórakoztatóvá, látványossá, vagy bármely szinten emlékezetessé válni.

 

A jövő héten ismét sokat megyünk moziba, hiszen kis csúszással, de Szegedre is eljut a belga Oscar-nevezés, a Lukas Dhont által jegyzett Közel, illetve felszolgálásra kerül a Ralph Fiennes és Anya Taylor-Joy főszereplésével fűszerezett A menü is, így az aktuális megjelenésekből ezúttal sem lesz hiány.

Címlapon

mutasd mind