Mozizgatunk: Ari Aster háromórás, nyomasztó drámája, egymást keresztező emberi sorsok és blockbusterpótlások

Gedzo

2023. május 04. 20:13

Mozizgatunk: Ari Aster háromórás,
nyomasztó drámája, egymást keresztező emberi sorsok és
blockbusterpótlások

 

Egy hét késéssel, de végre mindketten megnéztük Ari Aster harmadik nagyjátékfilmjét, a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Amitől félünket, ami az A24 leghosszabb produkciójává vált (eddig a szintén Aster által jegyzett Fehér éjszakák volt az első). A 36 éves amerikai rendező eddig is megosztotta mind a kritikusokat, mind a nézőket, ezt a tendenciát ezzel a történettel is folytatja: a 179 perces játékidő gyakorlatilag egy lázálomszerű road movie, amiben Beau próbál hazajutni édesanyjához inkább kevesebb, mint több sikerrel.

 

A freudi tudatalatti elfojtásokból építkező narratíva jeleneteiben ott van a kétségtelenül tehetséges rendező kézjegye, ám mind hosszában, mind tartalmában túlfeszíti a húrt: Aster filmje a rossz értelemben vett önkényes vízió, ami egy pillanatig sem foglalkozik a befogadóval, így egy bizonyos ponttól kezdve (ez vérmérséklettől függően változik, valakinél fél óránál, valakinél két óránál jön el) elveszti a néző figyelmét. Nehéz élmény az Amitől félünk, ami már témájával és hangvételével is rétegfilmként határozható meg, ám a művészfilmeken edződött hardcore filmfanoknak is hatalmas kihívást jelent az anyai fixációktól szenvedő férfi kálváriája.

 

Tarr Béla helyett Dominik Moll filmmel folytatjuk az adást: a 2019-es Bestiáda sok szempontból hasonlít a 2004-es Ütközésekre, hiszen a több szálon futó történet leginkább az időszerkesztéstől válik különlegessé. A kontinenseken átívelő sztori leginkább szeretetre vágyó emberekről szól, akik a narratíva különböző pontjain találkoznak, az egyik karakter szemszöge kiegészíti a másikat, így a kirakós darabkáiból a végén egy teljes képet kapunk. Aki még nem látta, annak mindenképpen érdemes pótolnia ezt a különleges francia drámát, már csak azért is, mert rövidesen megjelenik a mozikban a rendező legújabb filmje, az Akkor éjjel.

 

Gedzo távolléte lehetőséget adott arra, hogy bepótoljon pár korábbi blockbustert, így röviden szó esik a Kopogás a kunyhóban című M. Night Shyamalan thrillerről, a Whitney Houston sztorit feldolgozó életrajzi filmről, a Creed III-ról és Richard Lester mustkétás-trilógiájának harmadik részéről is. Jövő héten – reményeink szerint – jön a Kárhozat, elmegyünk moziba a többszörösen elhalasztott Mások gyerekeire, illetve a Partizán által készített Rendszerhiba című, magyar film történetét feldolgozó dokumentumfilmről is beszélünk majd. Mivel az elkövetkezendő másfél hónap nem igazán kecsegtet gazdag filmkínálattal, igyekszünk majd elővenni olyan ékköveket, amik alkalmasak lehetnek az uborkaszezon enyhítésére. Addig is kövessétek a Facebook-csoportot, és hallgassátok továbbra is a Mozizgatunk podcastet!