Mozizgatunk: Ami Anthony Hopkinsszal történik a The Father című filmben, az sokkal ijesztőbb, mint Hannibal Lecter

Áprilisban simán ki merjük jelenteni, hogy megvan az év egyik legjobb filmje, ami mellett még néhány másikról is megmondjuk a magunkét. Ez itt újra Gedzo és Kovács M. Norbert filmes okoskodása, a Mozizgatunk podcast, amit már ön is nagyon várt!

2021. április 08. 01:53

Mozizgatunk: Ami Anthony Hopkinsszal történik a The Father című filmben, az sokkal ijesztőbb, mint Hannibal Lecter

A múlt héten azt mondtuk, hogy Chadwick Boseman fogja kapni a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart idén. Erre még most is mernénk fogadni, pedig valójában a napnál is világosabb, hogy ha nem Anthony Hopkinsnak adja ezt a díjat az Amerikai Filmakadémia, akkor óriási hibát követnek el. A The Father egy letaglózó mestermű, amit leginkább a két főszereplő szenzációs alakítása tesz kötelező darabbá. Ráadásul olyasmiről szól, ami bármikor, bármelyikünk életét egycsapásra megváltoztathatja. Magyar címe még nincs, de talán nem lesz nehéz lefordítani az eredetit. Az elsőfilmes Florian Zeller saját színdarabját vitte filmre, parádésan. Még csak április van, de nagyon erős a gyanúnk, hogy megvan az év egyik legjobb filmje, amiért nem csak Olivia Colman és a színészóriás Hopkins érdemli meg az Oscart, de maga a film is megérdemelné a legjobb filmnek járó szobrot szerintünk.

Az adásban elmondjuk, miről szól a film, aki viszont még nem olvasott/látott róla semmit, az talán akkor jár a legjobban, ha előbb megnézi, és csak utána hallgat meg bennünket, úgy lesz igazán hatásos a The Father, ami, mivel mestermű, persze akkor is iszonyatosan erős, ha már némi információval a birtokunkban nézzük meg, úgyhogy azért arról senkit sem beszélnénk le, hogy meghallgassa a heti adást.

Mozizgatunk · Harmadik évad - Tizennegyedik rész · 2021.04.07.

 

Már csak azért sem, mert ezen kívül beszélgetünk még Alfred Hitchcock Szédülés című, 1958-as filmjéről, amiben a két főszereplő, Kim Novak és James Stewart mellett Barbara Bel Geddes is szerepel, akiről bízunk benne, hogy mindenki kapásból tudja, hogy ő volt Ellie a Dallasban. Na, de tetszett-e Gedzónak ez a film, és miért nem? Ebből az adásból ez is kiderül.

Mint ahogyan az is, hogy milyen a Judas and the Black Messiah című Shaka King-film, aminek még szintén nincs magyar címe, februárban mutatták be az Egyesült Államokban, és aminek mindkét főszereplőjét valamilyen rejtélyes okból a legjobb mellékszereplő kategóriában jelölték Oscarra. Amúgy, játszik benne Martin Sheen is, akit nagyon elmaszíkroztak, hogy minél inkább hasonlítson az FBI legendás igazgatójára, J. Edgar Hooverre. A filmet összesen hat Oscarra jelölték, mint ahogyan a The Fathert is.

Beszélgetünk még a francia Chaplin, Jacques Tati életművéről, ami ahhoz képest sajnos egészen kevés filmből áll, hogy 75 éves korában halt meg 1982-ben, és hogy mekkora komédiás is volt.

Az adásban szóba kerül még Federico Fellini 1957-es filmje, a Cabiria éjszakái, valamint Robert Bresson 1966-os Vétlen Balthazárja is, meg még egy csomó minden más is, szokásunkhoz híven.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind