Mozizgatunk: A Tenet az év eddigi legnagyobb filmes dobása, olyan 100 százalékos moziélmény, amit hiba kihagyni

Még akkor is, ha Christopher Nolan régóta várt filmje biztosan nem hibátlan, sőt, még az is lehet, hogy egy komplett hülyeség az egész. Ez filmes podcastünk legfrissebb adása.

2020. augusztus 27. 22:01

Mozizgatunk: A Tenet az év eddigi legnagyobb filmes dobása, olyan 100 százalékos moziélmény, amit hiba kihagyni

Gedzo és Kovács M. Norbert hetente jelentkező filmes, mozis podcast-sorozatának új részei általában szerdánként jelennek meg, most azonban egy napot halasztottunk, hogy a lehető leghamarabb elmondhassuk, milyennek találtuk a mára kultrendező-státuszba emelkedett Christopher Nolan legújabb, grandizóus filmjét, a Tenetet, a minek tegnap volt a világpremierje, és amit kis túlzással a fél világ várt visszafolytott lélegzettel.

A Tenet körüli felhajtás teljesen érhető:

a járvány miatt idén nyáron ez az egyetlen szuperprodukció a mozikban, így a Tenet feladatává vált, hogy visszacsalogassa a mozikba az elmúlt hónapokban a streaming-szolgáltatókra, otthoni filmezésre, sorozatozásra a korábbinál is sokka jobban átszokott közönséget.

Márpedig egy igazi kasszasiker mint egy falat kenyér, úgy kellene már a hazai és a világ mozijainak: egy komplett iparág reménykedik abban, hogy a Tenet újra olyan moziélményt adhat a tömegeknek, aminek hatására újra elkezdenek a mozikban gondolkodni. És persze a Tenet számaira a filmstúdiók fejesei is mindennél jobban kíváncsiak lesznek, hogy aztán ezek alapján hozzák meg a közeli és a távolabbi jövőre vonatkozó döntéseiket.

Így talán nem nagy túlzás állítani: egy komplett iparág jövője lehet Nolan új filmjének kezében. 

A Tenet premierjét a koronavírus-világjárvány miatt többször is elhalasztották, és bár még pár hete is úgy tűnt, törlik az idén nyári bemutatót, végül mégis mozikba került.

Christopher Nolan új filmjének főbb szerepeiben John David Washington (Denzel Washington fia), Robert Pattinson, Kenneth Branagh, valamint Elizabeth Debicki láthatók, de szerepel benne például Michael Caine is. Az operatőre Hoyte Van Hoytema volt, a zenéjét pedig Ludwig Göransson szerezte.

Mozizgatunk · Második évad - Nyolcadik rész · 2020.08.27.

 

Az adás nagy részében erről a filmről beszélgettünk, de ezen kívül szóba került továbbá

  • Luc Besson mára klasszikussá vált 1994-es filmje, a Léon, a profi, aminek főszerepeit Jean Reno, Gary Oldman, és az akkor elsőfilmes Natalie Portman alakították,
  • a Nyomorultak című francia film, ami nem egy újabb Vicotr Hugo-feldolgozás, hanem egy Párizs egyik bevándorlónegyedében játszódó rendőrös, utcai bandás, oroszlános film, ami tavaly a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri díját, és versenyben volt a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscarért is. Erről részletesebben volt már szó egy korábbi adásban is.
  • valamint A másik bárány című ír-belga-amerikai szektás film.

Szokás szerint ktuális mozipremierekről is beszéltünk, köztük

Hallgassa, aki úgy érzi!

(A jövő heti adás szerda helyett szintén csütörtökön este jelenik majd meg, de a jövőben alapvetően továbbra is szerdánként jönnek majd az új részek.)

kmn

Címlapon

mutasd mind