Mozizgatunk: A tégla jó film, de a hong-kongi eredeti még jobb, és a Scorsese-életműben sincs a legjobbak között. A David Gale élete pedig közel húsz év után is aktuális

Itt a legfrissebb filmes okoskodásunk, amiben rájövünk, hogy mostantól bátrabban fogunk spoilerezni.

2021. március 10. 22:32

Mozizgatunk: A tégla jó film, de a hong-kongi eredeti még jobb, és a Scorsese-életműben sincs a legjobbak között. A David Gale élete pedig közel húsz év után is aktuális

Gedzo ezen a héten életében másodjára megnézte azt a filmet, amiért Martin Scorsese 2007-ben megkapta első (!) Oscar-díját, és ami abban az évben a legjobb film is lett, ez A tégla, és ennek örömére újranézte a film eredetijét, a hong-kongi Szigorúanpiszkosügyek-trilógiát is, ami szerinte még mindig jobb, mint a hollywoodi nagymester feldolgozása. Ezt jól megbeszéljük, és sorra vesszük Scorsese legjobb filmjeit is, amik valamiért sorra alulmaradtak az Oscar-gálákon, és a megfejtésre mi sem jövünk rá, természetesen. 

A százas listáról ezúttal egy horrorklasszikust, John Carpenter 1978-as filmjét, a Halloweent vettük elő, aminek a rendező által írt zenéje is majdnem annyira kultikus, mint maga a film, és aminek kapcsán átszaladunk Carpenter életművén is.

A David Gale élete Alan Parker 2002-es filmje, és bár Kevin Spacey, Kate Winslet és Laura Linney a főszereplői, Magyarországon valamiért nem annyira ismert, mint amennyire ismertnek kellene lennie, ez ellen is igyekszünk most tenni ebben az adásban. Már csak azért is, mert bár közel húsz éves, a története és az úgynevezett mondanivaló manapság cseppet sem kevésbé aktuális, mint a kétezres évek elején, pláne úgy, hogy Kevin Spacey a főszereplője, aki egy szexuális zaklatás vádja miatt tönkrement életű egyetemi professzort alakít, aki egyébként nem mellékesen lelkes aktivistája a halálbüntetés elleni harcnak, végül azonban maga kerül a siralomházba.

Mozizgatunk · Harmadik évad - Tizedik rész · 2021.03.10.

 

A film kapcsán az adás végén arra is rájövünk, hogy egész egyszerűen vannak olyan filmek, amikről nem érdemes spoilermentesen beszélgetni, úgyhogy erre ki fogunk találni egy megoldást a jövőben, a következő adásra kidolgozzuk a mestertervet.

Ezeken kívül dumálunk még Az ügyfél című 2016-os iráni filmről, amit Asghar Farhadi rendezett, és szóba kerül a Szemekbe zárt titkok című argentin alkotás is.

Új filmekről most nem beszéltünk, de a jövő héten jövünk a többi között az Amerikába jöttem 2-vel, és hamarosan itt lesz Az Igazság Ligájának Snyder-vágása is, úgyhogy a következő hetekben új filmek is lesznek bőven.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind