Mozizgatunk: A kimondhatatlan fájdalomról mesél Mundruczó Kornél lélekgyötrő, de gyönyörű új filmje, a Pieces of a Woman

Friss filmes okoskodásunkban továbbá a Casablanca, a Sebhelyesarcú, egy remek új animációs film, a WolfWalkers, és egy kevésbé új, nem annyira jó magyar film, a Lajkó – Cigány az űrben is szóba kerül. És ez még nem is minden.

2021. január 14. 05:53

Mozizgatunk: A kimondhatatlan fájdalomról mesél Mundruczó Kornél lélekgyötrő, de gyönyörű új filmje, a Pieces of a Woman

Itt a heti filmes okoskodás, amiben megint több mint féltucat filmről mondjuk el, hogy szerintünk milyen. Ezek közül egyértelműen a legfontosabb, legaktuálisabb Mundruczó Kornél első amerikai filmje, a Pieces of a Woman, aminek valamiért nincs magyar címe, egy hete volt a premierje a Netflixen, a rendező felesége, Wéber Kata írta, Martin Scorsese az egyik producere, Vanessa Kirby, Shia LaBeouf és Ellen Burstyn a főszereplői, és ami egy rendkívül megrázó történetet mesél el hihetetlenül életszerűen és nagyon szépen. Egy fiatal pár otthonszülés után elveszíti gyermekét, ez a veszteség pedig örökre megváltoztat mindent az életükben. Egy film a fájdalomról, a fájdalom kimondhatatlanságáról, gyászról és gyászfeldolgozásról. Nagyon sűrű, nagyon nehéz, de felemelő film, amit bizos, hogy nem lehet csak úgy bármikor megnézni, de egyszer mindenképp látni kell. Nem lennénk meglepve, ha valamilyen formában ott lenne az idei Oscaron.

Mozizgatunk · Harmadik évad - Második rész · 2021.01.13.

 

Persze, ebben az adásban beszélgetünk klasszikusokról: Kertész Mihály szuperklasszikusáról, a Casablancáról, és annak mindenki által ismert, magyarul valamiért mégis egészen másképp hangzó utolsó mondatáról, valamint Brian de Palma gengszterfilmjéről, az Al Pacino és Michelle Pfeiffer főszereplésével készült A sebhelyesarcúról.

Megnéztünk egy remek ír animációs filmet, a WolfWalkerst, ami felnőtteknek ugyanolyan jó szórakozás lehet, mint gyerekeknek, és egy régi, de annál jobb Billy Wilder-vígjátékot is, az Egy, kettő, három című fimet, ami egy Molnár Ferenc színdarabból készült, és ami kapcsán felvetődött a kérdés: ivott-e vajon valaha a híres magyar író Coca-Colát?

Ezeken kívül beszélünk még az Időhurok című csavaros történetű időutazós filmről, és egy néhány éve bemutatott magyar szatíráról, a Lajkó – Cigány az űrben című filmről, amit annak idején véletlenek összjátékaként kihagytunk a moziban, most viszont pótoltuk, ám sajnos a várakozásainkhoz képest nagyot csalódtunk benne. Ritka az olyan magyar film, aminél szinte minden adott ahhoz, hogy jó legyen, mégis ennyire mellé megy végül.

Az adásban persze szokásunkhoz híven siratjuk a még mindig zárva tartó mozikat, és okoskodunk a streaming-szolgáltatók abszolút térnyeréséről is.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind