Mozizgatunk: A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre remekül tartja fenn a feszültséget, és talán éppen ezért a végén csak zavartan pislogunk

Heti mozis okoskodásunkban az új magyar romantikus dráma mellett újranézős rovatunkban a Schindler listájáról beszélgetünk, a járvány miatt elhalasztott filmeken szomorkodunk, és persze játszunk!

2020. október 08. 21:25

Mozizgatunk: A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre remekül tartja fenn a feszültséget, és talán éppen ezért a végén csak zavartan pislogunk

A velencei fesztiválon dicsérték, Magyarországon pedig Szegeden, az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon lehetett először megnézni Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét, ami már a mozikban is látható. Jól meg is néztük végre a Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült filmet, ami egyáltalán nem egy hagyományos szerelmi történet, viszont azt se mondhatnánk, hogy ne láttunk volna már hasonló ötlettel operáló mozit. A sajátos hangulatú, a magyar valóságot egészen remekül megfogó és bemutató filmet nem nehéz szeretni, de a végével azért nem voltunk teljesen kibékülve. A film számos értelmezési lehetősége közül többet is megpróbáltunk összerakni, és simán lehet, hogy közelében sem jártunk a megfejtésnek. Már ha létezik egyetlen helyes megfejtés egyáltalán, ugye.

Újranéztük Steven Spielberg a bemutatását követően szinte azonnal klasszikussá vált holokausztfilmjét, a Schindler listáját, amit valószínűleg mindenki látott már legalább egyszer az életben, aki elmúlt 15 éves. Éppen ezért próbáltunk néhány érdekességet is elmondani a szereposztással és a forgatással kapcsolatosan, valamint megbeszéltük, miért is tartjuk remekműnek a mai napig, és hogy hol helyezhető el például a Saul fiához képest, vagy inkább fordítva.

Mozizgatunk · Második évad - Tizennegyedik rész · 2020.10.07.

 

Közben a koronavírus-világjárvány újra egyre vészjóslóbban érezteti hatását a filmgyártásban is: egy csomó készülő, nagyszabású, blockbusternek szánt produkció premierjét tolták későbbre, olyan is van, amit egy komplett évvel elhalasztottak, ráadásul meghatározó mozihálózatok zárták be határozatlan időre a mozijaikat az USA-ban és Angliában, ami tovább bonyolítja és nehezíti filmipari helyzetet. Erről is beszélgettünk, és persze, amíg még érkeznek új filmek a mozikba, addig azokról is beszámolunk.

Ezen a héten érkezik A becsületes tolvaj, a Martin Eden, a Peggy Guggenheim, a művészet megszállottja, valamint a Yakari - A mozifilm, és bár egyiktől sem támadt leküzdhetetlen vágyunk azonnal moziba rohanni, bármelyik okozhat kellemes meglepetést. A Post Mortem című magyar horrorfilm (!) pedig kifejezetten érdekesnek tűnik, ezt már jobban várjuk.

Ebben az adásban is játszunk!

Annak, aki egy két fő részére szóló belépőt szeretne nyerni egy szabadon választott (nem kiemelt helyáras) vetítésre a Belvárosi Moziba, ezúttal is egy filmzenét kell felismerni. Játszani pedig már csak azért is érdemes, mert a felvadvány ezúttal is szinte már nevetségesen könnyű: most még az elején így van, később majd nehezítünk! A megfejtéseket a Szeged.hu Facebook-oldalán ennek a cikknek a megosztásához várjuk kommentben, vagy a Mozizgatunk Facebook-csoportban megosztott podcast alatt, szintén kommentben. Fontos, hogy játszani csak kommentben lehet, a megfejtéseket pedig vasárnap éjfélig várjuk. A nyertest külön is értesítjük.

Előző adásunk nyertese: Kónya Ferenc. Gratulálunk!

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind