Minden kisgyerek természettudós, annak születik; hol vesztik el őket a természettudományok? – Szeged Podcast 129.

Holnap a lézerközpontban rendezik meg a Szegedi Fizika Napját. Előadások, kísérletek várnak minden szegedit. Legyen újra gyerek! És vigye is ki a gyerekeit. A fizika valójában nem az, amilyenre az iskolából emlékszünk.
Garai Szakács László

2023. január 27. 20:00

Minden kisgyerek természettudós,
annak születik; hol vesztik el őket a természettudományok? –
Szeged Podcast 129.

Agymenőköztem egyet az adásban is, kell még egyet, részlet a Gorilla-projektből, az Agymenők sorozat harmadik évadának tizedik epizódjából:

 

„Fülledt nyári este volt Krisztus előtt 600 körül, az ember végzett a piacon a bevásárlással, más néven az Agórán...” Hát így indult, Penny nem jutott el Bohrig, de önök igen, és a lézerközpontban szombaton az is kiderül, Einstein ugyan vitathatatlanul zseni volt, de volt néhány tévedése. Az egyikről szó is lesz holnap délelőtt.

 

Erről, ami most itt kétértelmű, szóval a Szegedi Fizika Napjáról Szabó Gábort, az egyetem prorektorát, a lézerközpont vezetőjét kérdeztük, aki azt is elmondta, valahol az általános és a középiskola „átmenet környékén” vesztik el a természettudományok a gyerekek jelentős részét.

 

A prorektor szerint „itt van dolguk”, ezért is rendezik úgy a fizika napját, hogy azokon az általános iskolások is részt tudjanak venni.

 

Menjenek el a lézerközpontba, tényleg jó lesz, mondom én, bölcsészként.

 

– A természettudomány nem a szabályok diktálását jelenti. Erre mindig felhívom a tanítványaim figyelmét – mondta Szabó Gábor.

 

A prorektor után Gedzo a múlt heti mínusz harmincról beszélt, sőt, két fotóval is illusztráljuk a teljesítményét, íme:

 

Nézők a teljesítménytúrán
Emlékjelvény

 

Volt persze amerikaifoci is, megtippeltük a két főcsoportdöntő győztesét, és megegyeztünk abban is, hogy Buffalóban Chase-től, a Bengals szélsőelkapójától a második negyed végén elvettek egy TD-t.

 

 

Vélemények

mutasd mind