Meggyilkolt, párhuzamos, és mindenféle egyéb anyák

Ezen a héten is van mint hallgatnia annak, aki arra kíváncsi, hogy Gedzo és Kovács M. Norbert filmekről beszélget. Itt a friss a Mozizgatunk podcast.
Kovács M. Norbert

2022. február 02. 22:45

Meggyilkolt, párhuzamos, és mindenféle egyéb anyák

Egy hete mutatták be a magyar mozik Pedro Almodóvar legújabb filmjét, a Párhuzamos anyákat, aminek már a címe is eléggé megbízhatóan elárulja, hogy anyákról szól. Mindketten megnéztük a filmet a Belvárosi Moziban, Gedzo viszont mostanában elég sokat hallgatja Holit, a Szegeden született és felnőtt budapesti rappert, akinek Kedves Hegyi! című dalához éppen tegnap, február elsején jelent meg videoklip, amit tök véletlenül történetesen pont az őszi szegedi koncertjén forgattak a Grand Caféban, amin Gedzo ugyan nem volt ott (én viszont igen), ellenben a dal egyik sora annyira megütötte a fülét, hogy rögtön meg is nézett miatta két filmet a kanadai színész-rendezőtől, Xavier Dolantől. Az egyik a Mommy (Anyu), a másik a Megöltem anyámat.

 

Aztán ott van még a Beszélnünk kell Kevinről című film Lynne Ramsay rendezésében, Tilda Swinton, John C. Reilly, és Ezra Miller főszereplésével, ami ha nem is feltétlen anya-film, de fontos szerep jut benne egy anyakarakternek.

 

 

És ha már anyák, két Mészáros Márta-filmről is beszélgetünk, köztük az 1976-os, erősen feminista jellegű Kilenc hónapról, amiben Monori Lili a kamerák előtt valóban megszülte a gyerekét. Az operatőr meg elájult a jelenet forgatásának végére. Az idén 91 éves rendező másik filmje az 1968-as, parádés szereposztású Eltávozott nap, aminek a főszereplőjét Kovács Kati alakítja, és amiben számos remek színész mellett még Szörényi Levente és Bródy János is szerepelnek.

 

Az adás második felében a 2006-os Oscar-gálán a 2005-ös év legjobb filmjének választott, remek színészekkel teletűzdelt, a rasszizmusról, az előítéletekről szóló, Paul Haggis által rendezett Ütközésekről, majd pedig egy páratlan rendezői karrier első filmjéről, Quentin Tarantino Kutyaszorítóban című művéről beszélgetünk, amit a múlt héten egyetlen este felújított képpel és hanggal játszott nagyvásznon a Belvárosi Mozi a Zsigmond Vilmos-teremben, merthogy a film idén 30 éves.

 

Persze a heti mozipremierek is szóba kerülnek, és az HBO MAX közelgő debütálásának néhány részelteiről is dumálunk.

 

Szerintem ez lett az ötödik évad eddigi legjobb adása, ami a fenti soundcloudos linken túl a Spotify-on, az Apple Podcasts-en, és minden egyéb ismertebb podcast-felületen hallgatható.

 

Hallgassa is, aki úgy érzi!