Ha a te hazádat támadná meg a szomszédos szuperhatalom, te fegyvert fognál vagy menekülnél? – Itt a Szeged Podcast 81. adása!

Megpróbáltunk gondolkodni és beszélgetni az orosz–ukrán háborúról, ez lett belőle.
Kovács M. Norbert

2022. február 25. 22:10

Ha a te hazádat támadná meg a szomszédos szuperhatalom, te fegyvert fognál vagy menekülnél? – Itt a Szeged Podcast 81. adása!

Oroszország 2022. február 24-én, csütörtökön hajnalban megtámadta Ukrajnát. Azóta szinte az egész világ azt figyeli, mit csinálnak Vlagyimir Putyin katonái a Magyarországgal szomszédos országban. Az orosz tankok pénteken délután már Kijevben voltak, az ukrán elnök pedig azt mondta a rendkívüli EU-csúcson, hogy a jelenlévők lehet, hogy most látják őt utoljára élve. Nem tudom ideírni, hogy itt tartunk, mert mire leírom ezeket a szavakat, már máshol tartunk, annyira percről percre alakul, változik a helyzet.

 

Ebben a helyzetben próbáltunk meg Gedzóval beszélgetni erről a háborúról, a háborúkról általában, magunkról, hogy mi mit tennénk abban a helyzetben, amiben most az ukrán nép, egy átlag ukrán vagy Ukrajnában élő ember van. Menekülnénk vagy maradnánk és fegyvert fognánk? Melyiknek van értelme, van-e értelme egyáltalán bármelyiknek, bárminek? És például arról is, igaz-e, hogy az emberiség nem tanult semmit az elmúlt nagyjából 100 év eseményeiből.

 

Mi sem tudtuk, mi lesz belőle, amikor elindítottuk a felvételt, de ez most egy ilyen helyzet és egy ilyen adás lett.

 

Hallgassa, aki úgy érzi!