Fertőzhet, aki már megkapta a vakcinát? Mi lesz, ha egy beoltott és egy nem-beoltott csókolózik? Mivel lehet küzdeni az oltásellenesek ellen? Boldogkői Zsolt és Ócsai Lajos a Szeged Podcastben!

Hetente jelentkező podcast-sorozatunkban ezúttal a koronavírus elleni oltás volt a téma. Szakértőkkel beszélgettünk, valamint egy olyan szegedi fiatal férfival, aki mindössze pár órával korábban kapta meg a Pfizer–BioNTech-vakcinát.

2021. január 09. 09:27

Fertőzhet, aki már megkapta a vakcinát? Mi lesz, ha egy beoltott és egy nem-beoltott csókolózik? Mivel lehet küzdeni az oltásellenesek ellen? Boldogkői Zsolt és Ócsai Lajos a Szeged Podcastben!

Már egy ideje Magyarországon is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, a napokban pedig elkezdték beadni a Pfizer–BioNTech-vakcinát az idősotthonokban élőknek és dolgozóknak is. Közben egyre több helyről hallani viszont, hogy az is lehet fertőző, aki már megkapta az oltást, és hogy a többi között emiatt a korlátozó intézkedések fenntartása még jó ideig indokolt lesz.

Ennek apropóján beszélgettünk podcast-sorozatunk legújabb adásában Boldogkői Zsolt molekuláris biológussal, az MTA doktorával, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárával, valamint Ócsai Lajos járványtani szakorvossal, aki tíz éven át volt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának vezetője.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 023 · 2021.01.08.

 

Tényleg megfertőzhet másokat, akit már beoltottak? És ha igen, meddig kell még együtt élnünk a járvánnyal? Hány embert kell beoltani, hogy visszatérhessen a normális életünk? Mik a Pfizer–BioNTech-vakcinával való oltás megszervezésének nehézségei? Miért nagyon fontos egy jól kidolgozott oltási terv? Lehet egyáltalán jól kidolgozott oltási terve a kormánynak az eddigiek alapján? Kialakulhat olyan mutációja a vírusnak, ami ellen nem védenek az oltások? Mennyi ennek az esélye? Miért igazán veszélyesek az oltásellenesek és a vírustagadók, és hogyan lehet hatékonyan vitatkozni velük? Mi kell ahhoz, hogy minél gyorsabban elérjük a nyájimmunitást? Jól kommunikál a kormány a járványban?

A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a két szakember velünk és egymással folytatott beszélgetéséből.

Az adás végén pedig korábbi kollégánkkal, Bánkúti Ábellel beszélgettünk arról, hogy érzi magát, hiszen mindössze néhány órával előtte kapta meg az oltás első adagját Szegeden.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind