Évek óta építi a kormány azt a narratívát, amiben összemossa a melegeket a pedofilokkal – Itt a Szeged Podcast negyvenhetedik adása!

Heti közéleti podcast-sorozatunk friss részében Gedzo és Kovács M. Norbert a homofóbbá tett pedofilellenes törvény, valamint egy Széchenyi téri rendezvény kapcsán beszélgetnek az Amnesty International Magyarország és az Szegedi LMBTQ Közösségért Csoport képviselőivel.

2021. június 26. 13:13

Évek óta építi a kormány azt a narratívát, amiben összemossa a melegeket a pedofilokkal – Itt a Szeged Podcast negyvenhetedik adása!

„Szegeden a Városháza előtti szökőkútnál szimbolikus házasságkötés keretén belül kívánjuk felhívni a figyelmet a házasságkötés szabadságának fontosságára, hiszen jelenleg a nem heteroszexuális kapcsolatban élő állampolgárokat a magyar jogrendszer kiszorítja ebből a lehetőségből. A résztvevőknek lehetősége lesz jelképes értelemben véve az oltár elé járulni és házassági esküt tenni. Az esküvőn résztvevő násznép pedig lehet bárki, akár az utca embere. A lényeg, hogy elfogadja szabad döntését az ifjú párnak és szeretettel viseltessen irántuk” – így kezdődött a Szabad a házasság Szegeden elnevezésű esemény leírása a Facebookon, és hogy mi történt utána a téren, arról itt írtunk bővebben.

Mindez alapján pedig adta magát, hogy a Szeged Podcast aktuális, heti adásában erről a rendezvényről is beszélgessünk, valamint ennek kapcsán arról, hogy milyen hatással van a társadalomra az a fajta homofób, kirekesztő szemlélet, ami az Orbán-kormány pillanatok alatt hírhedté vált, múltheti törvénymódosításain is látszik, és ami miatt egyes EU-s miniszterelnökök már azt ajánlgatták a napokban Orbán Viktornak, hogy nem muszáj minden áron az unió tagjainak lenni, aki nem tud késsel-villával enni, az kereshet magának másik társaságot.

Mindezek kapcsán beszélgettünk az adásban Hegedűs Hangával, a Szegedi LMBTQ Közösségért Csoport önkéntesével, a Széchenyi téri rendezvény szervezőinek és lebonyolítóinak egyikével, valamint Demeter Áronnal, Amnesty International Magyarország programvezetőjével, akiket a többi között arról kérdeztünk, hogy milyen hatásai lehetnek a társadalomra, a fiatalokra, az iskolai oktatásra a homofób módosításokkal teleírt pedofilellenes törvénynek, ők miben tudnak tenni azért, hogy az egyértelmű károkozást csökkentsék, és mire számítanak, mi lesz a törvénymódosítások utóélete.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 047 · 2021.06.25.

 

A beszélgetés után Gedzóval tovább dumáltunk még a témáról, majd amikor már jól felhúztam magam azon, hogy egy olyan országban vagyok kénytelen élni, ahol ilyesmi megtörténhet, áttértünk a hétvége és a következő napok programjaira, és még a foci-Eb-ről is beszéltünk egy kicsit.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn