Életünk a járványhullámokban: rendben van, hogy nem vagyunk rendben – Dr. Hirsch Anikó a Szeged Podcast harmincegyedik adásában

Miközben éppen hetekre bezár az ország, vajon hogyan alakul a mentális állapotunk szinte pontosan egy évvel járvány Magyarországi kirobbanása után? 

2021. március 06. 07:26

Életünk a járványhullámokban: rendben van, hogy nem vagyunk rendben – Dr. Hirsch Anikó a Szeged Podcast harmincegyedik adásában

Még bele sem lendült igazán a kormányzat a nyitásról szóló nemzeti konzultáció kampányába, amikor egy hirtelen fordulattal a harmadik hullámról, és minden korábbinál nehezebb hetekről kezdtek beszélni. Mindez valószínűleg nem független attól, hogy Orbán Viktor előtte nem sokkal járvány-matematikussokkal, köztük Röst Gergellyel találkozott. Eltelt alig több mint egy hét, és most ott tartunk, hogy nyitás helyett két hétre leáll az ország, újra tejes digitális oktatás jön, és az óvodákba sem mehetnek a gyerekek.

Számtalan aspektusa van a jelenlegi helyzetnek, kezdve attól, hogy rengeteg családnak fordul fel fenekestől a már egyébként is fenekestől felfordult élete a következő hetekre, egészen odáig, hogy bár már megjelent a Magyar Közlöny a lezárás részleteivel, valójában még mindig bőven vannak kérdőjelek az életünket alapvetően meghatározó dolgokkal kapcsolatosan. És akkor a kormányzat járványkezelésének megítéléséről még nem is szóltunk.

Ami viszont ezen a héten minket a leginkább érdekelt a Szeged Podcastben, az ennek az egész járványhelyzetnek, a harmadik hullámnak és a mérsékelt nyitás helyetti intenzív bezárkózásnak a mentálhigiénés hatása.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 031 · 2021.03.05.

 

Lehetséges, hogy elérkeztünk sokaknál az utolsó csepphez a pohárban? Hogyan hat majd mindez a felforgatott életű családokra? Miként küzdhetnek meg a rájuk nehezedő terhekkel? Hogyan élik meg a gyerekek a járványt, miként befolyásolja az iskolai teljesítményüket, lelkiállapotukat, mi nyújthat nekik támaszt, fogódzót ebben a helyzetben? Mit tud tenni, hogyan tud segíteni a szülő? Egyáltalán, milyen állapotban talált bennünket, magyarokat ez a járvány egy évvel ezelőtt? Lehet, hogy a gazdasági károknál sokkal nagyobb lesz a bezártság és a folyamatos bizonytalanság hosszútávú negatív mentális hatása?

Mindezekről és még számos kérdésről beszélgettünk Dr. Hirsch Anikó gyermekpszichiáterrel, pszichoterapeutával.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind