Borozással bővül a kézművespiac, elindult a közösségi rollerezés, vannak még titkok a Deja Vu Fesztivál körül, de miért május 21-én van Szeged napja? – Itt a Szeged Podcast 42. adása!

Gedzo és Kovács M. Norbert heti közéleti műsorukban ezúttal is aktuális szegedi témákról kérdezik vendégeiket.

2021. május 21. 20:53

Borozással bővül a kézművespiac, elindult a közösségi rollerezés, vannak még titkok a Deja Vu Fesztivál körül, de miért május 21-én van Szeged napja? – Itt a Szeged Podcast 42. adása!

Újra lesz kézművespiac a Szent István téren, de nem teljesen olyan, mint eddig. Ami most más lesz, az az, hogy a pünkösdi hosszúhétvége miatt nem kettő, hanem három napig fog tartani, nemcsak kézművesdolgokat árulnak majd, hanem borozni lehet néhány borkereskedés és jónevű hazai borászatoknak köszönhetően, és nem este hatkor ér véget a napi program, hanem kitolják egészen tizenegyig, hogy aki tényleg borozni akar, az tudjon is. Erről, és egyéb nyári tervekről kérdeztük a Szegedi Városkép és Piac Kft vezetőjét, Rácz Attilát.

Megérkezett Szegedre a Lime: Budapest után a megyei jogú városok közül nálunk elsőként kezdi meg négyhónapos tesztüzemét a világ egyik legnagyobb közösségi rollerkölcsönzője. A szolgáltatást az SZKT tartja kézben, de hogy mit kell rajta kézbentartani, egyáltalán hogyan fog működni, miként lehet használni, mennyibe fog kerülni, és mi lesz a próbaüzem után, arról Majó-Petri Zoltánnal, az SZKT igazgatójával beszélgettük, akit emellett a jövő keddtől újrainduló fizetős parkolás legfontosabb részleteiről is kérdeztünk.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 042 · 2021.05.21.

 

Az adás második felében, Marjanucz Lászlóval a történelemtudományok kandidátusával, az SZTE történészével beszélgettünk arról, miért pont május 21-én van Szeged napja, tényleg lehet-e ezt a város születésnapjának hívni, mi történt ezen a napon régen, mennyire régen és pontosan mikor, és mi történt még annál is sokkal régebben, IV. Béla idejében, majd a török hódoltság idején, valamint utána. De azt is megpróbáltuk kideríteni, mióta ünnepeljük Szeged napját, tudta-e egy száz évvel ezelőtti szegedi polgár, hogy minek a napja május 21-e.

Az adás utolsó negyedében pedig a Deja Vu Fesztivál sajtósát kérdeztük, aki történetesen a Gedzo, de persze nem saját magát faggatta, hanem én kérdeztem őt, bár sokszor inkább csak sztoriztunk a korábbi fesztiválokról, közben pedig az is kiderült, amit eddig az augusztus elején esedékes idei fesztiválról tudni lehet.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn