„Az égből nézve minden összeáll”: jön a SZIA, a Szeged International Airshow! – Szeged Podcast, 108. összebeszélés

Három nap, három egyedi tematika – ezt ígéri, az előző években is felejthetetlen élményt nyújtó Szeged International Airshow, az ország legizgalmasabb repülős rendezvénye. Drónok, repülők, helikopterek, minden egy helyen, régi kedvencekkel és új sztárokkal a Szegedi Repülőtéren, szeptember 9–11-én. Erről a három napos eseményről beszélgettünk két vendégünkkel Báló Tamással, a szegedi reptér első emberével és Márványi Péter újságíróval, akinél jobban senki nem ismeri idehaza a repülő eszközöket, és akinél nagyobb szeretettel, hozzáértéssel, odaadással senki nem tud írni, beszélni róluk, legyen az hőlégballon, repülőgép vagy éppen helikopter.
Garai Szakács László

2022. szeptember 02. 20:06

„Az égből nézve minden összeáll”:
jön a SZIA, a Szeged International Airshow! – Szeged Podcast, 108.
összebeszélés

Miután Gedzo túlélte a saját keze elleni támadást, tényleg ez történt az adás elején, kiderült róla, hogy tudja, van olyan, hogy repülőgép, meg helikopter, de itt abba is hagyta ezt a kérdéskört. Úgyhogy gyorsan megtanultuk, nem mindegy, motort, vagy hajtóművet mond-e az ember, ha repülőgépről beszél.

 

Majd az egységnyi továbbképzés után Báló Tamással kaptunk bele az idei Szeged International Airshow-ba, hogy aztán egy Belugázással zárjuk le – és mivel a SZIA a téma, ezért a repülő Beluga volt terítéken; meg javasoltam még az Airlandert is Gedzónak, de azon végig átsiklottunk.

 

Majd Márványi Péter kollégámat, barátomat, az Iho Repülés rovatának a vezetőjét hívtuk fel, „akinél nem találhattunk volna jobbat” arra, hogy arról beszéljen, miért is fontosak ezek a repülőnapok, miért kell beszélni, a repülésről, hogyan lehet azt megmutatni mindenkinek – az idézet egyébként Báló Tamástól van. Tény, kevés dolog van, ami nem történt meg Péterrel a levegőben és kevés olyan fontos légi esemény van, ahol ne lett volna ott. De ezekről a hiénázásokról talán majd máskor, bár kicsi ízelítőt azért kaptunk belőlük.

 

Végül kicsit SZIN-after jelleggel megpróbáltam megérteni Pogány Indulót – hitetlen maradtam.