Amíg lehet mondani, addig mondani kell! – Horgas Ádámmal és Rétfalvi Tamással beszélgettünk az 1984-ről: itt a Szeged Podcast tizenegyedik adása!

Heti podcast-sorozatunkban ezúttal a Szegedi Nemzeti Színház új darabja kapcsán a rendező és a főszereplő voltak a vendégeink. Az 1984 új színpadi változata több szempontból is különleges, rendkívül aktuális, így most először a teljes adást egy témának szenteltük.

2020. október 16. 21:05

Amíg lehet mondani, addig mondani kell! – Horgas Ádámmal és Rétfalvi Tamással beszélgettünk az 1984-ről: itt a Szeged Podcast tizenegyedik adása!

Október kilencedikén este mutatta be a szegedi színház Horgas Ádám főrendező rendezésében George Orwell 1984 című regényének különleges színpadi változatát, ami világpremier is volt egyben: Horgas külön engedélyt kapott az Orwell-hagyaték kezelőitől a feldolgozásra. Innen indítottuk a beszélgetést a rendezővel, amibe aztán a darab abszolút főszereplője, a produkció minden percét a színpadon töltő Rétfalvi Tamás is bekapcsolódott.

Horgas Ádám, az 1984 rendezője, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője és Rétfalvi Tamás, az 1984 főszereplője

A beszélgetés során a többi között kiderült, miként kapta meg Horgas Ádám a lehetőséget a regény színpadi feldolgozására, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a társulatnak a próbák során, mennyire megterhelő egy két és fél órás előadás minden percében a színpadon lenni, milyen együtt dolgozni a darab másik főszereplőjével, a színészként és rendezőként is elismert Alföldi Róberttel, és hogy miért lehet különösen aktuális egy olyan mű témája 2020-ban, amit a megjelenése óta szinte minden korban aktuálisnak éreztek az emberek. De a többi között azt is megtudtuk, mit tanácsolt Székely Gábor Horgas Ádámnak az 1984 kapcsán.

Szeged Podcast · Szeged Podcast 011· 2020.10.16.

 

Mindezek mellett még számos egyéb érdekességről, a SZFE-ügyről, valamint a koronavírus-járványról is beszélgettünk a művészekkel, akik a közel egy órán keresztül válaszoltak a kérdéseinkre.

Az adás során többször is hivatkoztunk Szabó Luca kolleganőnk remek fotóira, amiket a darabról készített, ezek ide kattintva nézhetők meg.

A beszélgetést kivételesen a szokásosnál egy nappal korábban, csütörtökön rögzítettük.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind