Alföldi Róbert a Thealter-ügyről: Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, az a fontos, hogy hova nyalsz, vagy nem nyalsz, és ez egy végtelenül primitív helyzet! – Itt a Szeged Podcast negyvenedik adása!

A Nemzeti Színház korábbi igazgatója szerint a szegedi Thealter fesztivál akár hungarikumnak is tekinthető, és az, hogy a következő támogatási ciklusban egyetlen forintot sem kapnak, egyértelműen ideológiai döntés a kormányzat részéről. Közéleti podcast-sorozatunk friss részében Alföldi Róberttel, Balog Józseffel és Jászay Tamással beszélgettünk.

2021. május 08. 07:11

Alföldi Róbert a Thealter-ügyről: Nem az a fontos, hogy mit csinálsz, az a fontos, hogy hova nyalsz, vagy nem nyalsz, és ez egy végtelenül primitív helyzet! – Itt a Szeged Podcast negyvenedik adása!

Pár napja derült ki, hogy Szeged kulturális életének egyik meghatározó szereplőjét, a harmincéves Thealter nemzetközi független színházi fesztivált, ami egyébként egész Magyarország legnagyobb múltra visszatekintő színházi fesztiválja, a következő támogatási ciklusban nulla, azaz nulla forinttal támogatja a magyar állam az adófizetők pénzéből. Nem tartják a támogatásra érdemesnek a Thealtert, miközben például egy olyan egyesületet is támogatnak a „professzionális színházművészeti vagy táncművészeti előadó-művészeti szervezetek” számára kiírt pályázatra szánt keretből, ami 2018 januárjában alakult át kosárlabdaklubból hagyományőrző egyesületté.

Mindezek alapján úgy gondoltuk, a Szeged Podcast friss adásában beszélgessünk erről Balog Józseffel, a Thealtert szervező MASZK Egyesület vezetőjével, Jászay Tamás színikritikussal, a fesztivál művészeti tanácsadójával, valamint Alföldi Róberttel, a Thealteren az elmúlt évtizedekben többször is fellépő színész-rendezővel, az ország egyik legismertebb színházi emberével, akiket a többi között arról kérdeztünk, mit lehet tenni olyankor, amikor a hatalom ennyire konkrét üzenetet küld egy alkotói közösségnek arról, hogy mit gondol róluk és hol a helyük.

 

Az adásban elhangzottakat itt nem kezdjük el a szövegkörnyezetből kiragadva idézgetni, hiszen mindent meghatároz a kontextus, viszont minden olvasónknak azt ajánljuk, hallgassa meg ezt a valamivel több mint egy órát, fontos dolgok hangzanak el benne!

(Nyitóképünket Alföldi Róbertről a Radnóti Színháznak ebből a videójából vettük.)

kmn