A lakosság együttműködése nélkül nem lehet legyőzni a járványt, de ehhez őszinte, következetes kommunikáció kellene a kormánytól: Ócsai Lajos a Szeged Podcast harminchatodik adásában!

Az elmúlt napok, hetek járvánnyal kapcsolatos szinte összes fontos kérdését átbeszéltük az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetőjével.

2021. április 10. 05:04

A lakosság együttműködése nélkül nem lehet legyőzni a járványt, de ehhez őszinte, következetes kommunikáció kellene a kormánytól: Ócsai Lajos a Szeged Podcast harminchatodik adásában!

Elértük a 2,5 millió beoltottat, bár a kormányon kívül szinte senki sem tudja és érti, hogy miért pont ez a szám volt az a mérföldkő, amihez az elméletileg óvatos nyitás megkezdését kötötte az Orbán-kabinet.

Mindenesetre szerda óta este nyolc helyett már tízig nem tudunk menni szinte sehová, a boltok fél tízig is nyitva lehetnek, de nem lehet ezekben akármennyi ember, újraindultak a fodrászok, a műkörmösök és a cipőboltok is. Az iskolák, tegnapig úgy volt, hogy április 19-én nyitnak, tök mindegy, mennyire lesznek védettek addigra a beoltott pedagógusok, aztán pénteken reggel kiderült a miniszterelnök szokásos Kossuth Rádiós Kinyilatkoztatásából, hogy meggondolta magát a Tévedhetetlen Kormány, és a középiskolák május 10-ig mégis zárva maradnak. Közben egyre több aggasztó hír jön az Astra-Zeneca vakcinájáról, és sokan megkérdőjelezik, hogy a politikai szempontokon túl volt-e bármilyen szakmai megfontolás a szerdai nyitásban, és hogy lesz-e majd ezek után a többiben. Merthogy a miniszterelnök a pénteki Kinyilatkoztatásában újabb céldátumokat is mondott.

Gedzót eközben az is erősen foglalkoztatja ezen a héten (joggal), hogy ha vasárnap felveszi a Szputnyikot, merthogy megkapta a behívót, akkor milyen mellékhatásokkal számolhat, fognak-e tudni ezekről mondani neki ott valami konkrétumot, és mondjuk tud-e majd hétfőre folyékonyan oroszul, vagy fogja-e szimpatikusabbnak találni Vlagyimir Putyint az indokoltnál.

És amúgy tényleg oltásellenes az ellenzék? Volt valódi értelme a nyitásnak? Mennyire védett, akit az elmúlt egy hétben oltottak be? Jelent-e problémát a regisztráció abban, hogy minél többen vegyék fel az oltást? Jó döntés a négyzetméteres szabály a boltokban? Mi lesz a nyárral, ha most nem vagyunk elég óvatosak? Mennyire hihető a Müller Cecília által említett „adattorlódás”? Hány ember beoltására van reális esély az idén? Hogyan lehetne meggyőzni az oltásról azokat, akiket eddig nem sikerült elérni? Jó ötlet híres emberekkel reklámozni az oltást? Lehet inni egy sört az első oltás utáni örömünkben? És fél liter pálinkát? Milyen világ lesz az év második felében Magyarországon? Fogunk még akkor is maszkot hordani?

Szeged Podcast · Szeged Podcast 036 · 2021.04.09.

 

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel Ócsai Lajosnak, az egykori Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott járványügyi főosztályvezetőjének, járványügyi szakembernek, akivel arról is beszélgettünk, hogy miként alakult át Magyarországon a járványügyi intézményrendszer az elmúlt néhány évben, és hogy a jelenlegi vagy a korábbi rendszer szolgálja jobban egy világjárvány elleni hatékony védekezést.

Sokat elárul az adásról, hogy előzetesen 30-45 percesre terveztük a beszélgetést a szakemberrel, amiből végül két óra lett.

Hallgassa, aki úgy érzi!

kmn

Címlapon

mutasd mind